1. Kako skušamo vsakodnevno zagotavljati notranji mir?

Notranji mir je človekovo najbolj harmonično stanje. V tem stanju vsi procesi v človeku (fizični in duhovni) tečejo pravilno in uravnoteženo. Notranji mir spontano iščemo vsi, kajti v sebi čutimo, da nas močno privlači in da ga v svojem življenju potrebujemo.

Mir in sprostitev običajno iščemo v zunanjih dejavnostih. To pomeni, da skušamo notranji mir zagotavljati z aktivnostmi, ki našo pozornost usmerjajo navzven. Sproščamo se z gledanjem televizije, brskanjem po internetu, branjem knjig, revij in časopisov, z reševanjem križank, z zabavo … Marsikdo išče sprostitev in umiritev v drugi smeri: v lepoti narave, sprehodih, poslušanju glasbe.

Zunanje dejavnosti izvajamo z namenom, da bi dosegli trajno zadovoljstvo, ki je v bistvu naš notranji mir. Namen iskanja miru je sicer pravi, vendar pa ga običajno skušamo doseči na  neustrezen način. Mir v sebi želimo zagotoviti z aktivnim delovanjem oziroma z zunanjimi dejavnostmi.

Pri zunanjih dejavnostih preusmerimo svojo pozornost v neko aktivnost navzven. Na ta način se začasno oddaljimo od nemira, ki ga ustvarjajo naši egovski vzorci (negativna čustva, napačna prepričanja, zahteve in pričakovanja). Pozornost, usmerjena navzven, nam daje varljiv občutek miru in zadovoljstva.

Ko je zunanje aktivnosti konec in pozornost navzven mine, ponovno občutimo nemir in nezadovoljstvo. Nemir v umu nas spet žene v iskanje dejavnosti, ki bi nam prinesle mir in trajno zadovoljstvo.

Z zunanjimi dejavnostmi ne moremo zagotoviti trajnejšega miru. Zunanje aktivnosti lahko prinesejo samo začasen občutek pomiritve in sprostitve.

 

Nazaj Naprej