3. Kaj so največje dobrobiti duhovne rasti?

Duhovna rast je proces, v katerem spontano presegamo svoj egovski način delovanja. Omogoča številne pozitivne spremembe, ki jih človek spontano izkuša – na poti rasti se nam v življenju same po sebi začnejo dogajati boljše stvari. Najbolj opazna sprememba je, da na tej poti trpljenje počasi izgineva.

Duhovna rast hkrati pomeni tudi duhovno zdravje, ki vključuje vse dobrobiti rasti. Duhovno zdravje je torej odraz človekove rasti. Dogajati se začne spontano, ko zanj zagotovimo prave pogoje. Pravi pogoj za to je notranji mir, ki naj bo človekov vsakodnevni spremljevalec. Samo v miru se lahko zgodi stik z duhovnim vodstvom, ko začutimo, da nismo sami, ampak smo del celote (Enosti).

Z izkušnjo duhovnega vodstva in občutkom povezanosti spontano pride zaupanje oziroma vera. Človek je šele takrat zmožen predajati svoje skrbi, želje in težave, ki jih ne skuša več reševati sam s svojimi omejenimi sposobnostmi. Iskrena vera torej ne more temeljiti na Egu, temveč na duhovnem vodstvu. Vera se krepi skozi spoznanja in izkušnje, ki jih dobivamo v stanju miru.

Skozi duhovno rast se torej okrepijo vera, zaupanje in predaja – vse to so pomembni temelji duhovnega zdravja. Pri tem gre seveda za veliko več kot le fizično zdravje; človek, ki je vitalen, miren in zadovoljen, živi življenje brez fizičnih in duševnih trpljenj. Izginevajo negativna čustva in bolezni, zato lahko zaživimo bolj svobodno in harmonično. V življenje nam spontano prihajajo vedno bolj pozitivne stvari, kot so zdravje, mir, zadovoljstvo in dobro počutje. Na tej stopnji duhovnega razvoja človek lahko resnično začne živeti vrednote, kot sta na primer sočutje in brezpogojna ljubezen. Vse te dobrobiti duhovne rasti krepijo in zagotavljajo duhovno zdravje.

V procesu duhovne rasti spontano izginjajo tudi človekove želje, saj se od materialnega vedno bolj usmerjamo k neminljivemu (duhovnemu). S tem izginjajo nemiri in trpljenja, ki so posledica neustreznih pričakovanj in zahtev.

Duhovna rast je proces, ki človekovi duši (zavesti) omogoča razvoj. Z rastjo se v nas zmanjšuje moč fizične osebnosti – moč Ega, obenem pa se v nas krepi duhovna osebnost (zavest).

 

Nazaj Naprej