4. Katera je najbolj tipična lastnost KAPHA oseb?

Voda,ki je v tej kombinaciji prevladujoč element, določa tudi najbolj tipično lastnost energijske konstitucije KAPHA,  to je TEŽKOST.

TEŽKOST je lastnost, ki je tipična samo za KAPHA došo in je zato pri KAPHA osebah tudi najbolj izražena. Tej lastnosti posvečamo največ pozornosti pri opazovanju telesnih in umskih značilnosti, pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju KAPHA doše.

TEŽKOST se na telesu in umukaže v obliki naslednjih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti:  težke in močne kosti, močnejša postava, zlahka pridobivanje na teži (večkrat je prisotna prekomerna teža), počasna prebava, počasno gibanje, govorjenje in razmišljanje. Odraža se v brezvoljnosti, otopelosti in občutku navezanosti.

TEŽKOST, ki se poveča, ustvarja neravnotežje KAPHA doše. Do povečanja težkosti pride zaradi številnih vzrokov, kot je na primer vlažno in hladno zimsko vreme, prekomerno uživanje težke in sladke hrane, uživanje mlečnih izdelkov in pšenice ter prekomerno spanje, debelost, neaktivnost in sedeče delo. Ti dejavniki povzročijo povečanje težkosti KAPHA došena nivoju telesa in uma ter se kažejo kot naslednje motnje ali bolezenski znaki: občutek teže, debelost, težke okončine, počasnost, zaspanost, depresivnost, pretirana čustvenost, navezanost, pohlep in čustveno prenajedanje.

LAHKOST je lastnost s katero uravnotežamo TEŽKOST v telesu in umu KAPHA oseb.V vsakdanjem življenju naj KAPHA osebe zagotovijo potrebno lahkost.Zagotavljamo jo  z uživanjem lahkih jedi grenkega, trpkega in ostrega okusa, jemo toplo in sveže kuhano hrano ter surovo sadje in zelenjavo. Izogibamo se težkim, oljnatim in hladnim jedem, neprimerna pa je tudi sladka, kisla in slana hrana.  Kapha osebe potrebujejo vsakodnevno telesno vadbo, ki naj bo živahna in naporna. Priporočljivo je zgodnje spanje in zgodnje vstajanje. Najboljše zdravilo za Kapha osebe je dejavnost.

 

Nazaj Naprej