4. Katera je najbolj tipična lastnost PITA-KAPHA oseb?

Najbolj tipična lastnost PITA-KAPHA oseb je vlažnost. Na to lastnost naj bodo PITA-KAPHA osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav – še posebej, če pretiravajo z uživanjem slane hrane, maščob, žitaric in mlečnih izdelkov. Za uravnotežanje  pretirane vlažnosti naj PITA-KAPHA osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – suhosti. Jedo naj živila grenkega in trpkega okusa ter suho hrano. Primerne so suhe metode kuhanja z minimalnim dodajanjem masla, olj ali sladkorja. Najprimernejše je bivanje v suhem in toplem okolju. Zagotavljanje ustrezne suhosti je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri PITA-KAPHA osebah.

Ogenj in voda, ki sta v tej kombinaciji prevladujoča elementa, določata najbolj tipično lastnost PITA-KAPHA konstitucije, to je VLAŽNOST.

VLAŽNOST je lastnost, ki je skupna za PITA in KAPHA došo in je zato pri PITA-KAPHA  osebah najbolj izražena. Tej lastnosti posvečamo največ pozornosti pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju PITA-KAPHA oseb. Pri telesnih in umskih značilnostihPITA-KAPHA oseb so opazni znaki, ki so karakteristični za obe doši hkrati (vlažnost) ter značilnosti, ki so karakteristične samo za PITA došo (vročina) in samo za KAPHA došo (težkost).

VLAŽNOST se na telesu in umukaže v obliki naslednjih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti: mastna koža in mastni lasje, vlažne dlani in stopala, močno potenje, dobro podmazani sklepi ter mehka, obilna in težka stolica.

VLAŽNOST, ki se v telesu in umu poveča, ustvarja neravnotežje pri PITA-KAPHA osebah. Do povečanje vlažnosti pride zaradi številnih vzrokov, kot je na primer izpostavljanje vlažnemu vremenu, pretirano uživanje hrane slanega in sladkega okusa, prevelika uporabo masla in drugih maščob, uživanje žitaric in mlečnih izdelkov.

Ti dejavniki povzročijo povečanje vlažnosti  pri PITA-KAPHA osebahter se kažejo kot naslednje motnje ali bolezenski znaki: prehladi in razne kongestije (v sinusih, grlu ali pljučih) ter povečano izločanje sluzi. Lahko se pojavi zadrževanje vode v tkivih ali visok holesterol.

SUHOST je lastnost s katero uravnotežamo VLAŽNOST v telesu in umu PITA-KAPHA oseb V tej dvojni kombinaciji manjka element zraka, ki je tako najpomembnejši za uravnoteženje takšne konstitucije. V vsakdanjem življenju naj PITA-KAPHA osebe zagotovijo potrebno suhost. Zagotavljamo jo z uživanjem hrane grenkega in trpkega okusa, jemo več suhe hrane, uporabljamo suhe metode kuhanja (pečenje, žar) ter bivamo v suhem okolju.

 

Nazaj Naprej