4. Katera je najbolj tipična lastnost PITA oseb?

Ogenj,ki je v tej kombinaciji prevladujoč element, določa najbolj tipično lastnost energijske konstitucije PITA,  to je VROČINA.

 VROČINA je lastnost, ki je tipična samo za PITA došo in je zato pri PITA osebah najbolj izražena.

Tej lastnosti posvečamo največ pozornosti pri opazovanju telesnih in umskih značilnosti, pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju PITA doše.

VROČINA se na telesu in umukaže v obliki sledečih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti: rdečkasta polt, rdečkasti (svetlejši) lasje in dlake, višje telesne temperature, topla koža, dlani in stopala, močan apetit in prebavi ognj ter v obliki jeze.

VROČINA, ki se v telesu in umu poveča, ustvarja neravnotežje PITA doše. Do povečanja vročine pride zaradi številnih vzrokov, kot je na primer vroče poletno  vreme, izpostavljanje vročini, uživanje pekoče in kisle hrane, uživanje hrane slanega okusa … Ti dejavniki povzročijo povečanje vročine PITA došeter se kažejo kot naslednje motnje ali bolezenski znaki:  vročine, vnetja (na koži, na očeh, na sklepih), povečanje želodčne kisline (zgaga, razjeda)  ter jeza, agresivnost, kritičnost in nestrpnost.

HLADNOST je lastnost s katero uravnotežamo VROČINO v telesu in umu PITA oseb.V vsakdanjem življenju naj PITA osebe zagotovijo potrebno hladnost.Zagotavljamo jo s hladnimi prhami in plavanjem, izogibamo se močnemu soncu. Jemo sladko hrano, hladna živila in osvežujočo hrano. Uporabljamo hladilna zelišča in začimbe, izogibamo se vroči hrani in pijači. Koristijo tudi masaže s sončničnim oljem.

Nazaj Naprej