3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje PITA oseb?

Uravnoteženje telesa in uma PITA oseb zagotavljamo s povečevanjem lastnosti, ki so nasprotne  značilnim lastnostim  PITA doše. Povečujemo HLADNOST, suhost ali težkost. V vsakodnevnem življenju naj PITA osebe največjo pozornost namenijo zagotavljanju HLADNOSTI, ki je nujna za uravnotežanje njihove značilne vročine.

HLADNOST je potrebno povečevati predvsem poleti:

  • s hrano sladkega okusa in hladnimi živili,
  • z uporabo hladilnih zelišč in začimb, kot so koriander, janež in kardamom, zeliščni čaji,
  • z izogibanjem vroči hrani ali pijači ter pikantnim, kislim in slanim jedem,
  • z izogibanje močnemu soncu in pretirano svetli luči,
  • z  ohlajevanjem (hladen tuš, plavanje), hladnejše vreme, zimski športi,
  • z masažo (uporabimo sončnično olje),
  • z zagotavljanjem duševnega in čustvenega miru ter s konstruktivnim načinom življenja,
  • z izogibanjem konfliktom oz. raznim sporom.

SUHOST je potrebno povečevati predvsem ob koncu zime in zgodaj spomladi:

  • z uživanjem grenke, trpkein zapiralne hrane,
  • z uživanjem suhe hrane: suho sadje, suhe žitarice (ječmen, koruza in proso), pokovka, krekerji, prepečenec …,
  • jedem dodajamo rahlo pekoče začimbe (svež ingver, cimet, kumina)
  • z zmanjšanjem uživanja oljnate hrane.

TEŽKOST je potrebno povečevati predvsem poleti in jeseni:

  • z zmanjševanjem uživanja lahke hrane,
  • z uživanjem sveže kuhane in surove hrane,
  • s kompleksnimi ogljikovimi hidrati (žitarice) in mlečnimi izdelki,
  • z rednimi obroki, še zlasti kosilom opoldne,
  • z izvajanjem dnevne rutine (zagotoviti red pri prehranjevanju, spanju, delu …).

 

Nazaj Naprej