Uravnoteženje telesa in uma PITA oseb zagotavljamo s povečevanjem lastnosti, ki so nasprotne značilnim lastnostim PITA doše. Povečujemo HLADNOST, suhost ali težkost. V vsakodnevnem življenju naj PITA osebe največjo pozornost namenijo zagotavljanju HLADNOSTI, ki je nujna za uravnotežanje njihove značilne vročine.
HLADNOST je potrebno povečevati predvsem poleti:
- s hrano sladkega okusa in hladnimi živili,
- z uporabo hladilnih zelišč in začimb, kot so koriander, janež in kardamom, zeliščni čaji,
- z izogibanjem vroči hrani ali pijači ter pikantnim, kislim in slanim jedem,
- z izogibanje močnemu soncu in pretirano svetli luči,
- z ohlajevanjem (hladen tuš, plavanje), hladnejše vreme, zimski športi,
- z masažo (uporabimo sončnično olje),
- z zagotavljanjem duševnega in čustvenega miru ter s konstruktivnim načinom življenja,
- z izogibanjem konfliktom oz. raznim sporom.
SUHOST je potrebno povečevati predvsem ob koncu zime in zgodaj spomladi:
- z uživanjem grenke, trpkein zapiralne hrane,
- z uživanjem suhe hrane: suho sadje, suhe žitarice (ječmen, koruza in proso), pokovka, krekerji, prepečenec …,
- jedem dodajamo rahlo pekoče začimbe (svež ingver, cimet, kumina)
- z zmanjšanjem uživanja oljnate hrane.
TEŽKOST je potrebno povečevati predvsem poleti in jeseni:
- z zmanjševanjem uživanja lahke hrane,
- z uživanjem sveže kuhane in surove hrane,
- s kompleksnimi ogljikovimi hidrati (žitarice) in mlečnimi izdelki,
- z rednimi obroki, še zlasti kosilom opoldne,
- z izvajanjem dnevne rutine (zagotoviti red pri prehranjevanju, spanju, delu …).
Nazaj | Naprej |