4. Kaj je posebnost TRIDOŠIK oseb?

NEVTRALNOST oziroma enakomerna izraženost treh lastnosti: suhosti, vročine in težkosti  je posebnost TRIDOŠIK oseb. Tej posebnosti posvečamo največ pozornosti pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju TRIDOŠIK oseb. Pri telesnih in umskih značilnostihTRIDOŠIK oseb so opazni znaki, ki so karakteristični za vsako posamezno došo: suhost VATE, vročina PITE ter težkost KAPHE.

NEVTRALNOST oziroma enakomerna izraženost vseh treh lastnosti se na telesu in umukaže v obliki naslednjih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti: suhost se kaže kot bolj suha koža in lasje, vročina se odraža kot višja telesna temperatura, rdečkasta koža in dober prebavni ogenj. Težkost se kaže v močnejši telesni zgradbi, kar pomeni težke in močne kosti ter močnejše mišičevje.

NEVTRALNOST oziroma uravnoteženost lastnosti suhost, vročina ali težkost se pri TRIDOŠIK osebah izredno težko poruši. Neravnovesje najpogosteje nastane, kadar z načinom življenja (prehrana) eno od omenjenih treh lastnosti povečujemo v tistem letnem času, ko je ta ista lastnost že sama po sebi povečana. Jeseni in zgodaj pozimi (obdobje suhosti) lahko povečamo suhost s prekomernim uživanjem suhe hrane (suho sadje, suhe žitarice, prepečenec) in hrane pekočega okusa. Poleti (obdobje vročine) lahko povečamo vročino s prekomernim izpostavljanjem vročini, s pretiranim uživanjem pekoče in kisle hrane ter slanih jedi. Ob koncu zime in spomladi (obdobje težkosti) lahko povečamo težkost  s prekomernim uživanjem težke in sladke hrane, mlečnih izdelkov in pšenice ter prekomernim spanjem, neaktivnostjo in sedečim delom.

NEVTRALNOST oziroma uravnoteženost lastnosti suhost, vročina ali težkost pri TRIDOŠIK osebah zagotavljamo z zmerno in raznovrstno prehrano. To je najučinkovitejši način za ohranjanje ravnotežja  oseb s tridošično konstitucijo. Primerna je pestra prehrana, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi: sladek, slan, kisel, pekoč, grenek in trpek.

Za ohranjanje ravnotežja TRIDOŠIK oseb je upoštevanje zakonitosti letnih časov zelo pomembno:

  • Pozimi in zgodaj spomladi (obdobje težkosti) je najprimernejša lahka, topla in suha hrana.
  • Pozno spomladi in poleti (obdobje vročine) je najprimerneša bolj hladna hrana.
  • Jeseni in zgodaj pozimi (obdobje suhosti) pa je najprimernejša težka, topla in mastna hrana.

 

Nazaj Naprej