Uravnoteženost lastnosti suhost, vročina ali težkost pri TRIDOŠIK osebah zagotavljamo z zmerno in raznovrstno prehrano. To je najučinkovitejši način za ohranjanje ravnotežja oseb s tridošično konstitucijo. Primerna je pestra prehrana, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi: sladek, slan, kisel, pekoč, grenek in trpek. Za ohranjanje ravnotežja TRIDOŠIK oseb je upoštevanje zakonitosti letnih časov zelo pomembno. V skladu z letnimi časi skušamo z uvajanjem nasprotnih lastnosti (vlažnost, hladnost in lahkost) ohranjati ravnotežje.
VLAŽNOST je potrebno ohranjati predvsem jeseni in pozimi (obdobje suhosti):
z uživanjem sveže kuhane, srednje težke hrane z dodanimi olji ali maslom,
- v dnevno prehrano vkjučujemo kakovostna olja ali Ghee,
- uporabljamo vlažilnike prostora, parne kopeli (toplo in vlažno okolje),
- v suhem in vetrovnem vremenu zagotavljamo primerno zaščito pred vetrom in prepihom.
HLADNOST je potrebno ohranjati predvsem poleti (obdobje vročine):
- s hrano sladkega okusa,
- s hladnimi živili, tako po temperaturi kot tudi energijsko,
- z uporabo hladilnih zelišč in začimb, kot so koriander, janež in kardamom, zeliščni čaji,
- z izogibanjem pikantni, kisli, slani in vroči hrani,
- z izogibanjem močnemu soncu,
- z ohlajevanjem (hladen tuš, plavanje).
LAHKOST je potrebno ohranjati predvsem pozimi in zgodaj spomladi (obdobje težkosti):
- z lahkimi jedmi grenkih in trpkih okusov,
- z lahko, toplo in sveže kuhano hrano,
- z manj uživanja težke, oljnate, sladke, kisle in slane hrane,
- z uživanjem svežega sadja, zelenjave in stročnic,
- s tekmovalnimi športi (zaradi stimulacije),
- z živahno in redno vsakodnevno telesno vadbo,
- z zgodnjim spanjem in zgodnjim vstajanjem.
Nazaj![]() |
Naprej![]() |