3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje TRIDOŠIK oseb?

Uravnoteženost lastnosti suhost, vročina ali težkost pri TRIDOŠIK osebah zagotavljamo z zmerno in raznovrstno prehrano. To je najučinkovitejši način za ohranjanje ravnotežja  oseb s tridošično konstitucijo. Primerna je pestra prehrana, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi: sladek, slan, kisel, pekoč, grenek in trpek. Za ohranjanje ravnotežja TRIDOŠIK oseb je upoštevanje zakonitosti letnih časov zelo pomembno. V skladu z letnimi časi skušamo z uvajanjem nasprotnih lastnosti (vlažnost, hladnost in lahkost) ohranjati ravnotežje.

VLAŽNOST je potrebno ohranjati predvsem jeseni in pozimi (obdobje suhosti):

z uživanjem sveže kuhane, srednje težke hrane z dodanimi olji ali maslom,

  • v dnevno prehrano vkjučujemo kakovostna olja ali Ghee,
  • uporabljamo vlažilnike prostora, parne kopeli (toplo in vlažno okolje),
  • v suhem in vetrovnem vremenu zagotavljamo primerno zaščito pred vetrom in prepihom.

HLADNOST je potrebno ohranjati predvsem poleti (obdobje vročine):

  • s hrano sladkega okusa,
  • s hladnimi živili, tako po temperaturi kot tudi energijsko,
  • z uporabo hladilnih zelišč in začimb, kot so koriander, janež in kardamom, zeliščni čaji,
  • z izogibanjem pikantni, kisli, slani in vroči hrani,
  • z izogibanjem močnemu soncu,
  • z  ohlajevanjem (hladen tuš, plavanje).

LAHKOST je potrebno ohranjati predvsem pozimi in zgodaj spomladi (obdobje težkosti):

  • z lahkimi jedmi grenkih in trpkih okusov,
  • z lahko, toplo in sveže kuhano hrano,
  • z manj uživanja težke, oljnate, sladke, kisle in slane hrane,
  • z uživanjem svežega sadja, zelenjave in stročnic,
  • s tekmovalnimi športi (zaradi stimulacije),
  • z živahno in redno vsakodnevno telesno vadbo,
  • z zgodnjim spanjem in zgodnjim vstajanjem.

 

Nazaj Naprej