4. Katera je najbolj tipična lastnost VATA-KAPHA oseb?

Zrak in voda,ki sta v tej kombinaciji prevladujoča elementa, določata najbolj tipično lastnostVATA-KAPHA konstitucije,  to je HLADNOST.

HLADNOST je lastnost, ki je skupna za VATA in KAPHA došo in je zato pri VATA-KAPHA  osebah najbolj izražena. Tej lastnosti posvečamo največ pozornosti pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju VATA-KAPHA oseb. Pri telesnih in umskih značilnostihVATA-KAPHA oseb so opazni znaki, ki so karakteristični za obe doši hkrati (hladnost) ter značilnosti, ki so karakteristične samo za VATA došo (suhost) in samo za KAPHA došo (težkost).

HLADNOST se na telesu in umukaže v obliki naslednjih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti: nekoliko nižja telesna temperatura (slabša cirkulacija), na dotik hladna koža, hladne dlani in stopala ter stalna potreba po toploti.

HLADNOST, ki se v telesu in umu poveča, ustvarja neravnotežje pri VATA-KAPHA osebah. Do povečanje hladnosti pride zaradi številnih vzrokov, kot je na primer prekomerno izpostavljanje mrzlemu vremenu, pretirano uživanje  surove zelenjave in sadja, uživanje hladne oz. ohlajene hrane in pijače ter pretiravanje s hrano grenkega okusa.

Ti dejavniki povzročijo povečanje hladnosti pri VATA-KAPHA osebahter se kažejo kot naslednje motnje ali bolezenski znaki: pretirano hladne roke in noge, slabo prenašanje mrzlega in vetrovnega vremena, želja po toploti, bolečine v spodnjem delu hrbta in križu, otrdeli in boleči sklepi, artritis.

VROČINA (toplota)je lastnost s katero uravnotežamo HLADNOST v telesu in umu VATA-KAPHA oseb. V tej dvojni kombinaciji manjka element ognja, ki je tako najpomembnejši za uravnoteženje takšne konstitucije. V vsakdanjem življenju naj VATA-KAPHA osebe zagotovijo potrebno toploto. Zagotavljamo jo z uživanjem hrane kislega in zmerno pekočega okusa, jemo toplo, kuhano hrano in pijemo toplo pijačo. Uporabljamo ogrevalne začimbe.

Nazaj Naprej