2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za KAPHA osebe, so TEŽKOST, vlažnost in hladnost. Kadar se v telesu ena od teh lastnosti poveča, jo uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. KAPHA osebe naj torej v svojem življenju zagotovijo ustreznoLAHKOST, suhost ali toploto.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

TEŽKOST je lastnost, ki je pri KAPHA osebah najizrazitejša, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Uravnotežamo jo z ustrezno LAHKOSTJO.

Najmočnejši zunanji vpliv, ki povzroča povečanje določenih lastnosti v organizmu, je vpliv letnih časov in vremena. Na te dejavnike ne moremo vplivati, lahko pa jih uravnotežimo s pravilnim delovanjem. Ustrezna prehrana je najučinkovitejši način za uravnavanje neravnovesja, ki ga povzročajo zunanji vplivi.

Pri KAPHA osebah se TEŽKOST najbolj poveča pozimi in zgodaj spomladi ter v hladnem in vlažnem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno LAHKOST. Zagotavljamo jo s hrano pekočega, grenkega in trpkega okusa.

Naslednji dejavnik, ki trajneje vpliva na povečanje TEŽKOSTI organizma KAPHA oseb, je življenjsko obdobje do 15. leta starosti. V otroštvu je potrebno še posebej poskrbeti, da z lahko prehrano zagotovimo ustrezno LAHKOST.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

Kadar KAPHA osebe pri sebi zaznajo povečano TEŽKOST, naj jo torej uravnotežijo tako, da zagotovijo primerno LAHKOST.

Nazaj Naprej