1. Kako v vsakdanjem življenju zagotavljati preproste pogoje za ohranjanje zdravja?

Zdravje in dobro počutje sta rezultat ustreznih pogojev, ki jih v vsakdanjem življenju lahko zagotovljamo na dokaj preprost način. Da bi to dosegli, niso potrebna posebna znanja. Zadošča minimalno poznavanje delovanja našega organizma in nekaj zdrave pameti. Ta način je za ohranjanje zdravja najboljša preventiva.

VSAKODNEVNO JUTRANJE ČIŠČENJE ORGANIZMA

Pri delovanju telesnih funkcij je nastajanje stranskih produktov in strupov naraven pojav. Učinkovito odstranjevanje strupenih snovi iz telesa ohranja telo zdravo. V vsakdanjem življenju telesu težko zagotavljamo temeljito čiščenje teh odpadnih snovi, saj se strupi ob prekomernem stresu in neustrezni prehrani  v telesu kopičijo še hitreje. Telo nima posebnega organa za pospešeno izločanje nakopičenih strupov, zato je nujno  zavestno ustvarjati pogoje, s katerimi podpremo naravni proces jutranjega čiščenja. Ta proces zelo učinkovito spodbudimo, če na tešče pijemo toplo vodo. Temu naj sledi aerobno gibanje, ki spodbudi pretok limfe. Na ta način zagotovimo, da se strupi iz celic prenesejo do izločal. S tem omogočimo telesu, da se očisti na naraven način.

Jutro je najprimernejši čas za VSAKODNEVNO odstranjevanje nakopičenih strupov iz organizma. Naravno fazo jutranjega čiščenja je NUJNO podpreti z naslednjimi ukrepi:

 • Pitje tople vode
  Topla voda spere želodčno-prebavni trakt, splakne ledvice in razredči limfo. Spodbudi  delovanje črevesja in izločanje odpadkov.
  Popiti je potrebno vsaj 3 do 5dcl tople vode.
 • Telesna aktivnost
  Telesna aktivnost je nujno potrebna zaradi zagotavljanja ustreznega pretoka limfne tekočine. S tem omogočimo učinkovito izločanje nakopičenih strupov iz organizma.
  Zmerna telovadba ali kratek sprehod
  je najboljši način za spodbuditev jutranjega čiščenja. Zadostuje tudi 10 do 20 počepov v prezračenem prostoru ali pri odprtem oknu.
  Dihanje
  naj bo globoko in intenzivno.

 

USTREZNA PREHRANA

Pravilno prehranjevanje zelo močno vpliva na usklajeno delovanje našega organizma. Prehranjujemo se vsakodnevno, zato je hrana izredno pomemben faktor, ki vpliva na zdravje. S primerno prehrano lahko zelo učinkovito uravnavamo spremenljive vplive okolja (letni časi, vreme,…).

Vsakodnevna prehrana naj bo :

 • sezonska,
 • lokalna,
 • raznovrstna,
 • količinsko zmerna.

Sezonska prehrana pomeni prehranjevanje v skladu z letnimi časi. Uživamo živila, ki dozorijo v določenem letnem času. Takrat vsebujejo največ snovi, ki učinkovito uravnotežujejo naš organizem. Hrana, ki je lokalnega izvora, je najbolj usklajena z našimi potrebami. Njena prednost je v tem, da je sveža in nepredelana. Z  raznovrstno prehrano telesu vsak dan zagotovimo čim več različnih hranilnih snovi, ki so nujne za optimalno delovanje organizma. Zmernost pri hrani pa je pomembna zato, da telesa ne bremenimo s prevelikimi količinami živil, saj preobremenjena prebavila ne morejo delovati optimalno. Pretirano uživanje hrane oteži naraven proces izločanja strupov.

Nazaj Naprej