2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za PITA-KAPHA osebe, so VLAŽNOST, vročina in težkost. Kadar se v telesu ena od teh lastnosti poveča, jo uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. PITA-KAPHA osebe naj torej v svojem življenju zagotovijo ustreznoSUHOST, hladnost ali lahkost.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

VLAŽNOST je lastnost, ki je pri PITA-KAPHA osebah najizrazitejša, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Uravnotežamo jo z ustrezno SUHOSTJO.

Najmočnejši zunanji vpliv, ki povzroča povečanje določenih lastnosti v organizmu, je vpliv letnih časov in vremena. Na te dejavnike ne moremo vplivati, lahko pa jih uravnotežimo s pravilnim delovanjem. Ustrezna prehrana je najučinkovitejši način za uravnavanje neravnovesja, ki ga povzročajo zunanji vplivi.

Pri PITA-KAPHA osebah se VLAŽNOST najbolj poveča ob koncu zime in zgodaj spomladi ter v vlažnem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno SUHOST.

Zagotavljamo jo s predvsem s hrano grenkega okusa.

Naslednji dejavnik, ki močneje vpliva na povečanje VLAŽNOSTI organizma PITA-KAPHA oseb, je življenjsko obdobje do 15. leta starosti. Predvsem je potrebno paziti, da s primerno prehrano zagotavljamo ustrezno SUHOST.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

Kadar PITA-KAPHA osebe pri sebi zaznajo povečano VLAŽNOST, naj jo torej uravnotežijo tako, da zagotovijo primerno SUHOST.

Nazaj Naprej