2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za PITA osebe, so VROČINA, vlažnost in lahkost. Kadar se v telesu ena od teh lastnosti poveča, jo uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. PITA osebe naj torej v svojem življenju zagotovijo ustreznoHLADNOST, suhost ali težkost.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

VROČINA je lastnost, ki je pri PITA osebah najizrazitejša, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Uravnotežamo jo z ustrezno HLADNOSTJO.

Najmočnejši zunanji vpliv, ki povzroča povečanje določenih lastnosti v organizmu, je vpliv letnih časov in vremena. Na te dejavnike ne moremo vplivati, lahko pa jih uravnotežimo s pravilnim delovanjem. Ustrezna prehrana je najučinkovitejši način za uravnavanje neravnovesja, ki ga povzročajo zunanji vplivi.

Pri PITA osebah se VROČINA najbolj poveča poleti ter v vročem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno HLADNOST.

Zagotavljamo jo s hrano sladkega, grenkega in trpkega okusa.

Naslednji dejavnik, ki močneje vpliva na povečanje VROČINE organizma PITA oseb, je življenjsko obdobje od 15. do 60. leta starosti. V tem aktivnem življenjskem obdobju je potrebno še posebej poskrbeti, da z ohlajevalno prehrano zagotovimo ustrezno HLADNOST.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

 Kadar PITA osebe pri sebi zaznajo povečano VROČINO, naj jo torej uravnotežijo tako, da zagotovijo primerno HLADNOST.

 

Nazaj Naprej