2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za TRIDOŠIK osebe, so SUHOST, VROČINA in TEŽKOST. Vse tri lastnosti so pri teh osebah enako močno izražene. NEVTRALNOST teh trehlastnostije posebnost TRIDOŠIK oseb.

NEVTRALNOST oziroma uravnoteženost lastnosti suhost, vročina ali težkost pri TRIDOŠIK osebah zagotavljamo z zmerno in raznovrstno prehrano. To je najučinkovitejši način za ohranjanje ravnotežja  oseb s tridošično konstitucijo. Primerna je pestra prehrana, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi: sladek, slan, kisel, pekoč, grenek in trpek.

Z načinom življenja (prehrana) naj TRIDOŠIK osebe poskrbijo, da ne povečujejo tiste lastnosti, ki je v določenem letnem času že sama po sebi povečana.

Jeseni in zgodaj pozimi, v obdobju suhosti, je potrebno poskrbeti, da s primerno prehrano zagotavljamo  ustrezno VLAŽNOST. Poleti, v času vročine, moramo z ustrezno prehrano zagotavljati primerno HLADNOST. Ob koncu zime in spomladi, vobdobju težkosti, je potrebno poskrbeti, da s primerno prehrano zagotavljamo  ustrezno LAHKOST.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

 

Nazaj Naprej