Osebe z TRIDOŠIK konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: SUHOST, VROČINA in TEŽKOST.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Prehrana za TRIDOŠIK osebe naj bo predvsem vlažna, hladna in lahka.
- Za ohranjanje ravnotežja naj osebe s Tridošično konstitucijo uživajo zelo raznovrstno hrano, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi (pekoč, slan, kisel, sladek, grenek in trpek).
- Upoštevanje zakonitosti letnih časov je za primerno uravnotežitev TRIDOŠIK oseb zelo pomembno.
Nekaj prehranskih napotkov za jesen in začetek zime (VATA obdobje):
- Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladuje sladek, kisel in slan okus.
- Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker še dodatno suši organizem.
- Hrana naj bo topla, vlažna in zmerno težka.
- Neprimerno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
- Uporabljate lahko blage začimbe in sol.
- Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
- Jedi iz enega lonca so najprimernejše (juhe, kaše, golaž , paprikaš …).
Nekaj prehranskih napotkov za obdobje ob koncu zime in začetek pomladi (KAPHA obdobje):
- Hrana v tem obdobju naj bo suha, topla in lahka.
- Prehrana naj vsebuje pekoče, grenke in trpke okuse.
- Izogibati se je potrebno težki, mastni in mrzli hrani.
- Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost.
- Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
- Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
- Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
- Redno pijte tople zeliščne čaje.
Nekaj prehranskih napotkov za poletje (PITA obdobje):
- V prehrani naj prevladuje grenek, trpek in sladek okus.
- Hrana pekočega, kislega in slanega okusa v tem obdobju ni priporočljiva.
- Ostri in močni okusi povečujejo vročino, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
- Potrebno je uživati ustrezne količine surove hrane in sokov.
- Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate).
- Sadje in zelenjava ohlajujejo, zato naj zavzemajo največji delež v poletni prehrani.
- Zelo primerna so hladilna zelišča in začimbe, kot so koriander, janež in kardamom.
- Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.
Nazaj | Naprej |