3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje TRIDOŠIK oseb?

Osebe z TRIDOŠIK konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: SUHOST, VROČINA in TEŽKOST.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Prehrana za TRIDOŠIK osebe naj bo predvsem vlažna, hladna in lahka.
  • Za ohranjanje ravnotežja naj osebe s Tridošično konstitucijo uživajo zelo raznovrstno hrano, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi (pekoč, slan, kisel, sladek, grenek in trpek).
  • Upoštevanje zakonitosti letnih časov je za primerno uravnotežitev TRIDOŠIK oseb zelo pomembno.

Nekaj prehranskih napotkov za jesen in začetek zime (VATA obdobje):

  • Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladuje sladek, kisel in slan okus.
  • Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker še dodatno suši organizem.
  • Hrana naj bo topla, vlažna in zmerno težka.
  • Neprimerno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
  • Uporabljate lahko blage začimbe in sol.
  • Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
  • Jedi iz enega lonca so najprimernejše (juhe, kaše, golaž , paprikaš …).

Nekaj prehranskih napotkov za obdobje ob koncu zime in začetek pomladi (KAPHA obdobje):

  • Hrana v tem obdobju naj bo suha, topla in lahka.
  • Prehrana naj vsebuje pekoče, grenke in trpke okuse.
  • Izogibati se je potrebno težki, mastni in mrzli hrani.
  • Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost.
  • Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
  • Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
  • Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
  • Redno pijte tople zeliščne čaje.

Nekaj prehranskih napotkov za poletje (PITA obdobje):

  • V prehrani naj prevladuje grenek, trpek in sladek okus.
  • Hrana pekočega, kislega in slanega okusa v tem obdobju ni priporočljiva.
  • Ostri in močni okusi povečujejo vročino, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
  • Potrebno je uživati ustrezne količine surove hrane in sokov.
  • Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate).
  • Sadje in zelenjava ohlajujejo, zato naj zavzemajo največji delež v poletni prehrani.
  • Zelo primerna so hladilna zelišča in začimbe, kot so koriander, janež in kardamom.
  • Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.

 

Nazaj Naprej