2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za VATA-PITA osebe, so LAHKOST, suhost in vročina. Kadar se v telesu ena od teh lastnosti poveča, jo uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. VATA-PITA osebe naj torej v svojem življenju zagotovijo ustreznoTEŽKOST, vlažnost ali hladnost.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

LAHKOST je lastnost, ki je pri VATA-PITA osebah najizrazitejša, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Uravnotežamo jo z ustrezno TEŽKOSTJO. Najmočnejši zunanji vpliv, ki povzroča povečanje določenih lastnosti v organizmu, je vpliv letnih časov in vremena. Na te dejavnike ne moremo vplivati, lahko pa jih uravnotežimo s pravilnim delovanjem. Ustrezna prehrana je najučinkovitejši način za uravnavanje neravnovesja, ki ga povzročajo zunanji vplivi.

Pri VATA-PITA osebah se LAHKOST najbolj poveča jeseni in poleti ter v suhem in vročem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno TEŽKOST. Zagotavljamo jo s predvsem s hrano sladkega okusa.

Naslednji dejavnik, ki močneje vpliva na povečanje LAHKOSTI organizma VATA-PITA oseb, je življenjsko obdobje po 15. letu starosti. Predvsem je potrebno paziti, da s primerno prehrano zagotavljamo ustrezno TEŽKOST.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

Kadar VATA-PITA osebe pri sebi zaznajo povečano LAHKOST, naj jo torej uravnotežijo tako, da zagotovijo primerno TEŽKOST.

Nazaj Naprej