Osebe z VATA-PITA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: LAHKOST, suhost in vročina.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Sladek okus najbolj uravnotežuje VATA-PITA osebe.
- Manj primerni za uravnotežitev so naslednji okusi: trpko, kislo, slano in grenko.
- Sladek okus umirja obe doši, zato naj VATA-PITA osebe uživajo predvsem sladko hrano.
- Pekoč okus obenem povečuje Pito in Vato, zato naj VATA-PITA osebe ne uživajo začinjene in pekoče hrane.
- Spomladi in poleti lahko VATA-PITA osebe uživajo pretežno presno hrano.
- VATA-PITA osebe naj jeseni v glavnem upoštevajo napotke za uravnotežitev VATA doše, poleti pa najuravnotežajo PITA došo.
Nekaj prehranskih napotkov za jesen (VATA obdobje):
- Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladuje sladek, kisel in slan okus.
- Hrana naj bo težka, vlažna in topla, obroki pa majhni, pogosti in redni.
- Uporabljate lahko blage začimbe in sol.
- Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
- Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker suši organizem.
- Neprimerno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
- Jedi iz enega lonca so najprimernejše (juhe, kaše, golaž , paprikaš …).
Nekaj prehranskih napotkov za poletje (PITA obdobje):
- V prehrani naj prevladuje sladek, grenek in trpek okus.
- Hrana pekočega, kislega in slanega okusa v tem obdobju ni priporočljiva.
- Ostri in močni okusi povečujejo Pito, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
- Potrebno je uživati ustrezne količine surove hrane in sokov.
- Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate, mleko in sladoled).
- Žitarice, sadje in zelenjava ohlajajo vročino Pite, zato naj zavzemajo največji delež v poletni prehrani.
- Zelo primerna so hladilna zelišča in začimbe, kot so koriander, janež in kardamom.
- Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.
Nazaj![]() |
Naprej![]() |