3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje VATA-PITA oseb?

Osebe z VATA-PITA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: LAHKOST, suhost in vročina.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Sladek okus najbolj uravnotežuje VATA-PITA osebe.
  • Manj primerni za uravnotežitev so naslednji okusi: trpko, kislo, slano in grenko.
  • Sladek okus umirja obe doši, zato naj VATA-PITA osebe uživajo predvsem sladko hrano.
  • Pekoč okus obenem povečuje Pito in Vato, zato naj VATA-PITA osebe ne uživajo začinjene in pekoče hrane.
  • Spomladi in poleti lahko VATA-PITA osebe uživajo pretežno presno hrano.
  • VATA-PITA osebe naj jeseni v glavnem upoštevajo napotke za uravnotežitev VATA doše, poleti pa najuravnotežajo PITA došo.

Nekaj prehranskih napotkov za jesen (VATA obdobje):

  • Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladuje sladek, kisel in slan okus.
  • Hrana naj bo težka, vlažna in topla, obroki pa majhni, pogosti in redni.
  • Uporabljate lahko blage začimbe in sol.
  • Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
  • Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker suši organizem.
  • Neprimerno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
  • Jedi iz enega lonca so najprimernejše (juhe, kaše, golaž , paprikaš …).

Nekaj prehranskih napotkov za poletje (PITA obdobje):

  • V prehrani naj prevladuje sladek, grenek in trpek okus.
  • Hrana pekočega, kislega in slanega okusa v tem obdobju ni priporočljiva.
  • Ostri in močni okusi povečujejo Pito, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
  • Potrebno je uživati ustrezne količine surove hrane in sokov.
  • Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate, mleko in sladoled).
  • Žitarice, sadje in zelenjava ohlajajo vročino Pite, zato naj zavzemajo največji delež v poletni prehrani.
  • Zelo primerna so hladilna zelišča in začimbe, kot so koriander, janež in kardamom.
  • Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.
Nazaj Naprej