2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za VATA osebe, so SUHOST, hladnost in lahkost. Kadar se v telesu ena od teh lastnosti poveča, jo uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. VATA osebe naj torej v svojem življenju zagotovijo ustreznoVLAŽNOST, toploto ali težkost.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

SUHOST je lastnost, ki je pri VATA osebah najizrazitejša, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Uravnotežamo jo z ustrezno VLAŽNOSTJO.

Najmočnejši zunanji vpliv, ki povzroča povečanje določenih lastnosti v organizmu, je vpliv letnih časov in vremena. Na te dejavnike ne moremo vplivati, lahko pa jih uravnotežimo s pravilnim delovanjem. Ustrezna prehrana je najučinkovitejši način za uravnavanje neravnovesja, ki ga povzročajo zunanji vplivi.

Pri VATA osebah se SUHOST najbolj poveča jeseni in zgodaj pozimi ter v suhem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno VLAŽNOST.

Zagotavljamo jo s hrano sladkega, slanega in kislega okusa.

Naslednji dejavnik, ki trajneje vpliva na povečanje SUHOSTI organizma VATA oseb, je življenjsko obdobje po 60. letu starosti. Predvsem je potrebno paziti, da s primerno prehrano zagotavljamo ustrezno VLAŽNOST.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

Kadar VATA osebe pri sebi zaznajo povečano SUHOST, naj jo torej uravnotežijo tako, da zagotovijo primerno VLAŽNOST.

 

Nazaj Naprej