1. Kaj je energijska konstitucija?

Ajurveda je veda o posamezniku. Vsak posameznik ima edinstveno razmerje energij (doš), ki pogojujejo njegove telesne in umske značilnosti. 

V vsakem posamezniku so prisotne vse tri doše. Običajno je ena primarna, druga sekundarna,  tretja pa je  najmanj izražena. Vsak človek ima določen energijski vzorec – individualno kombinacijo telesnih, duševnih in čustvenih lastnosti, ki gradijo njegovo konstitucijo (prakruti). Tako kot ima vsakdo svoj prstni odtis, ima vsak posameznik tudi svoj energijski odtis – to je unikatno razmerje med Vato, Pito in Kapho, ki je značilno izključno zanj.

Čeprav se lahko lastnosti doš posameznika kombinirajo na neskončno število načinov, opisuje Ajurveda tri vrste konstitucij:

  • Enojni tip – prevladuje ena doša (posameznik ima konstitucijo Vata, Pita ali Kapha).
  • Dvojni tip – dve doši sta bolj izraženi (posameznikova konstitucija je Vata-Pita, Pita-Kapha ali Vata-Kapha).
  • Trojni tip – vse doše so  enako izražene (posameznik ima konstitucijo Tridošik oz. Vata-Pita-Kapha).

Razmerje med Vato, Pito in Kapho vsake osebe je odvisno od raznih dejavnikov:  genetske strukture, prehrane, življenjskega sloga in čustev obeh staršev v času spočetja.

Ko je posameznikovo razmerje doš v ravnovesju, se ohrani izvrstno zdravje skoraj v vseh okoliščinah. Če ravnovesja ni, bo posameznik – ne glede na svojo skrb za zdravje – bolehal večino časa. Ravnovesje doš ne pomeni, da moramo imeti enako količino Vate, Pite in Kaphe, pač pa, da ohranjamo razmerje energij, ki nam je bilo dano ob spočetju.

Edinstveno in posebno razmerje treh doš pri spočetju imenujemo prakruti. To je naš psihobiološki temperament.

Prakruti  se v času življenjem ne spreminja.

Zaradi vremena, prehrane, dela, stresa, čustvenega stanja ali neustrezne telesne vadbe se spreminja stanje doš (energij) v našem umu in telesu. To spremenjeno stanje doš, ki kaže  naše trenutno zdravje, imenujemo vikruti.

Če je zdravje popolno, potem je vikruti enak prakruti.

Poznavanje lastne konstitucije je prvi korak pri predvidevanju neravnovesja, zaradi katerega lahko zbolimo. To znanje  nam omogoča, da svoj način življenja ustrezno prilagajamo razmeram. Na ta način lahko  obdržimo doše v ravnotežju, ki ustreza naši energijski konstituciji. S tem zagotavljamo zdravje in dobro počutje.

Natisni!

Nazaj Naprej