1. Kakšen je ajurvedski način življenja?

Ajurvedski način življenja pomeni vseživljenjsko ustvarjanje pogojev, ki omogočajo življenje v harmoniji s svojimi lastnostmi (z energijsko konstitucijo) in okoljem. Tak življenjski slog spodbuja ravnovesje in umirjenost, ki sta nujno potrebna za človekov napredek na nivoju telesa in uma. Za ta napredek lahko največ naredimo sami. Pomembno je, da v življenju ohranjamo pravi ritem in se ustrezno odzivamo na nenehne spremembe okoli sebe. Ustrezen odziv na okoliščine pomeni, da svojo energijo uporabljamo na ustvarjalen in optimalen način, ki je usklajen z ritmi narave.

Za to je potrebno spoštovati določen red, ki ga zagotavljamo s preprostimi ajurvedskimi načini za ozaveščeno življenje. Živeti ozaveščeno pomeni:

  • spoznati svoje lastnosti,
  • biti pozoren na njihove spremembe in
  • ustrezno ravnati, da zagotovimo sebi primerno ravnovesje v telesu in umu.

Ajurvedski način življenja prinaša rezultate takrat, ko sami  prevzamemo odgovornost za svoje zdravje (ravnovesje). Takrat posvetimo svoj čas, pozornost in energijo ustvarjanju ustreznih pogojev za zagotavljanje zdravja. Skrb zase vključuje spoštljiv odnos do svojega telesa in uma, ki ju želimo z ustreznim načinom življenja ves čas ohranjati v optimalnem stanju.

S preprostimi izboljšavami svojih življenjskih navad lahko sproti odpravljamo manjše nepravilnosti in neravnovesja in s tem zagotovimo, da velike težave sploh ne nastanejo.

Pričakovanje, da bo za naše zdravje poskrbel nekdo drug, ne prinaša trajnega izboljšanja zdravja. Našega lastnega pravilnega načina življenja ne more nadomestiti nihče drug – odgovornost za zdravje je vedno samo naša.

Ajurvedski način življenja pomeni, da s svojim vsakodnevnim delovanjem spontano in neprisiljeno ustvarjamo najboljše možne pogoje za harmonično delovanje telesa in uma. Ravnovesje v telesu in umu – torej zdravje, je osnova za zagotavljanje ustreznih pogojev, potrebnih za duhovno rast. Ta pa je najpomembnejša (edina prava) naloga v človekovem življenju.

 

Nazaj Naprej