3. Kakšna hrana umirja telo in um?

Ustrezna prehrana je izredno pomemben dejavnik v ajurvedskem načinu življenja, ker spodbuja čistost, jasnost in umirjenost telesa in uma. Za uravnoteženo delovanje telesa in umirjen um so najprimernejša čista živila, ki vsebujejo veliko življenjske energije. Taka hrana je po naravi lahka in pridelana v zdravem okolju. Ravnovesje v telesu in umu najbolj podpremo z uživanjem svežega sadja in zelenjave. Ta živila so blagega in uravnoteženega okusa.

Naravno sladek okus v sadju najbolj spodbuja umirjeno in harmonično delovanje uma. Ostali okusi so v uravnoteženi prehrani ravno tako potrebni, vendar v precej manjših količinah:

  • Pekoč, kisel in slan okus delujejo poživilno in dražeče,
  • Grenek in trpek okus v telesu povzročata togost in krčenje.

SVEŽE SADJE je najprimernejše živilo, saj je  po naravi čisto, sladko in lahko. Primerne so vse vrste sadja, uživamo ga zmerno in v skladu z letnimi časi.

ZELENJAVA
V glavnem je primerna za harmonično prehrano, vendar ne v tolikšni meri kot sadje. Najboljša je sveža ali kuhana v sopari, zelo dobri so tudi zelenjavni sokovi. Izogibati se je potrebno pekoči zelenjavi (česen, redkvice), ker učinkuje dražeče. Rastline iz družine zeljnic (zelje, brstični ohrovt, cvetača) uživamo zmerno in jih ustrezno začinimo. Uživamo čim manj krompirja in drugih razhudnikov.

ŽITA
Za uravnoteženo prehrano so primerni riž, pšenica in oves. Najboljša izbira so polnozrnata žita, ker omogočajo enakomerno sproščanje energije na dolgi rok.

STROČNICE
Večinoma so dražeče, saj pospešujejo nastajanje vetrov. Lahko jih uravnotežimo z dodajanjem ustreznih začimb in zelišč. Najprimernejši so fižol mung, fižol adzuki in tofu. Zelo uravnotežena jed v ajurvedski prehrani je kičeri – vsebuje fižol mung in riž basmati.

OREŠČKI IN SEMENA
Uživamo jih sveže in v majhnih količinah. Posebej koristni so mandeljni, pinije in orehi.

MLEČNI IZDELKI
Najboljši so surovi in naravno pridelani. Jogurt začinimo z ustreznimi začimbami. Primerna je tudi skuta. Občasno lahko uživamo manj mastne sire.

OLJA
Uporabljamo jih v majhnih količinah. Dobra izbira so kakovostno sezamovo, kokosovo in olivno olje. Izredno koristno je maslo ghee, ki je odličen dodatek kuhani zelenjavi ali žitom.

NARAVNI TRSNI SLADKOR in MED
Uporabljamo ju v majhnih količinah. Izogibamo se vsem vrstam rafiniranega (belega) sladkorja.

ZAČIMBE
Za uravnotežitev so primerni: ingver, cimet, kardamom, kurkuma, bazilika, komarček in koriander. Sol uporabljamo le poleti ali v vročem podnebju.

AJURVEDSKA  ZELIŠČA
Jasnost in umirjenost uma podpirajo: brahmi, jatamansi, lokvanj, bringaraj… Krepilno učinkujejo ašvaganda, šatavari, amalaki, ginseng, astragalus in gabezova korenina. Uporabljamo jih kot dopolnila v prehrani.

PIJAČE
Najboljše so čista izvirska voda, zeliščni čaji in mleko. Izogibamo se kavi in drugim stimulativnim pijačam.

Poleg kakovosti je v prehrani zelo pomembna zmernost. Obroki naj bodo preprosti, pripravljeni v miru, z ljubeznijo in zavedanjem.

Natisni!

Nazaj