V prejšnjem članku smo obravnavali temo o dnevni rutini. Naj na hitro ponovim: red v dnevu nam pomaga vzdrževati ravnovesje in s tem fizično in psihično zdravje. Bistveni deli zdrave dnevne rutine so: jutranje čiščenje (pitje vode, gibanje in meditacija), pravilno hranjenje glede na svoj energijski- konstitucijski tip (o tem  bomo govorili v sledečih prispevkih), kontakt z naravo (sprehod ali športna aktivnost v naravi), večerja vsaj 2 uri pred spanjem ter umiritev uma pred spanjem (kratka meditacija), saj bomo tako dosegli globok počitek in z njim optimalno regeneracijo telesa.   

Zakaj sem se lotila proučevanja Ajurvede?

Zaradi tega, ker ne maram ukalupljanja in posploševanja. Ker sem se naveličala vseh napotkov za zdravo prehrano, po kateri se nisem počutila dobro ali pa sem odkrila, da avtor članka oziroma prispevka trdi o neki vrsti prehrane ravno obratno, kot je trdil prejšnji. Ker me je vedno bolel trebuh, ko sem zjutraj jedla  surova jabolka in to naj bi bilo tako zelo zdravo. Ker sem poskušala živeti zdravo življenje pa sem večkrat ostala brez energije, zbolela, skratka precej časa se nisem počutila dobro. Vse me je pričelo begati in spraševala sem se kaj delam narobe? 

Potem sem našla Ajurvedo in zvedela, da so za moj tip energije surova jabolka škodljiva, da lahko jem samo pečena in kuhana. In potem sem zvedela še mnogo stvari, ki moje življenje uravnotežajo. Odkar poznam svoj energijski profil, se ravnam po principih, ki veljajo za te vrste energijo in se počutim odlično. Če pa slučajno padem iz ravnovesja, si ga znam s hrano in zelišči ter začimbami  na naraven način uravnovesiti. Vse to znanje o uravnotežanju energij nam daje Ajurveda in nam je vsem na razpolago.

Kaj je Ajurveda?

Ajurveda je starodavna veda o modrosti življenja, katere začetki segajo 5000 let nazaj. Dobeseden prevod pomeni »veda o življenju in dolgoživosti«. Stari modreci azijske podceline (takrat še ni bilo današnje  Indije)so z opazovanjem življenja prišli do spoznanj, ki so se širila v začetku z ustnim izročilom, kasneje pa so nastajala besedila. Danes so se starodavne modrosti izkazale za zelo učinkovite pri iskanju ravnotežja v človeku, pri zdravljenju bolezni in iskanju notranjega miru in se širijo po vsem svetu. V  EU prednjačita Anglija in Nemčija.

Ajurveda je najbolj poznana kot tradicionalni sistem zdravljenja na podlagi uravnotežanja energij v telesu. Stari modreci, imenovani rišiji, so v svojih globokih meditacijah in uvidih že pred 5000 leti spoznali natanko to, kar sedaj dokazuje znanost in sicer: človek in vse v vesolju je samo energija, ki vibrira na različnih frekvencah in se našim čutom kaže kot oblika. Pojavni svet oziroma nivo oblik je v resnici energija, ki se stalno spreminja. To spoznanje je temeljno načelo zdravljenja v Ajurvedi, saj vse temelji na edinstveni kombinaciji energij v posameznikovem telesu (energijski profil posameznika).

Če opazujemo ljudi okoli sebe kaj kmalu ugotovimo, da smo si zelo različni tako po videzu kot po psihičnih lastnostih. Različne so tudi naše potrebe po spanju, hranjenju, ljubljenju, dejavnosti, učenju, zabavi, gibanju itd. Nekdo se po kratkem spancu zbudi čil in spočit, drug pa utrujen in zbegan. Nekdo lahko poje enkrat na dan večjo količino hrane in se ob tem čisto dobro počuti, nekdo mora za enako dobro počutje jesti vsaki dve uri. Nekdo lahko je težjo in kuhano hrano, pa je povsem v redu, nekdo uživa v glavnem surovo, pa se tudi čisto dobro počuti. Zanimivo, kajne ?

Prav to me je najbolj navdušilo v Ajurvedi – ponuja nam  razlage, zakaj vsako telo deluje malo drugače. Seveda tudi Ajurveda vsebuje nekaj generalnih napotkov npr.:  hrano je potrebno dobro prežvečiti  preden jo pogoltnemo, najboljše je iti spat okrog 22.ure zvečer, vendar je že v dolgosti spanja razlika – osebki s pretežno energijo Vata ga potrebujejo 8 ur ali več, drugi pa lahko precej manj – tudi 6 ali 7 ur zadostuje.

Tri vitalne energije-doše

V Ajurvedi je vse v svetu narejeno iz kombinacij petih velikih elementov: Eter, Zrak,Ogenj, Voda in Zemlja. Pet velikih elementov se združuje v tri vitalne (osnovne) energije – doše in to so : Vata, Pita in Kapha. Doše oz. principi delovanja so v različnih razmerjih prisotni v vsakem od nas. Uravnavajo vse fiziološke in psihološke procese v telesu in umu ter so prisotne v vsaki celici, tkivu in organu.

Popolno zdravje in dobro počutje lahko dosežemo samo takrat, ko doše skupaj delujejo harmonično.

Doše se nenehno spreminjajo zaradi načina našega življenja,  sprememb in vplivov iz okolja. Ajurvedska znanja  uporabljamo zato, da jih ohranimo v ravnotežju, ki je zdravo za nas. Če je ravnotežje doš v nas porušeno, z Ajurvedo znova vzpostavimo ravnotežje in dosežemo popolno zdravje.

Bistvo:

  1. Ajurveda je »veda o življenju in dolgoživosti« in ima izkušnje stare 5000 let.
  2. Po Ajurvedi je vsak posameznik unikatna zmes treh energij – doš.
  3. Če so te energije v ravnotežju je človek zdrav, vitalen in radosten.
  4. Energijski profil vskega človeka ja možno spoznati.
  5. S pravilno prehrano (vrsta in priprava), dnevno rutino, zelišči in primerno vadbo je možno uravnotežiti posameznikovo energijo.

Kako določimo svojo energijsko konstitucijo in kako se uravnotežamo bodo teme sledečih člankov.  Bolj podrobno pa vse to spoznavamo na naših delavnicah. Mnogo od tega si lahko preberete tudi na internetnih straneh našega društva Prvi korak ali na Facebooku.

Lep pozdrav in »naj se širi vse, kar je dobrega«.

Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka in učiteljica sprostitvenih tehnik