3. Energijske konstitucije

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij (doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena. Pomembno je vedeti, katera je ta lastnost, kajti nanjomoramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija VATA

Elementi: zrak + prostor | Značilne lastnosti: suhost, hladnost, lahkost | Nasprotne lastnosti: vlažnost, vročina, težkost.

Značilnosti telesa in uma VATA oseb pogojujejo tri temeljne lastnosti VATA doše: SUHOST, lahkost in hladnost. Vata osebe imajo izrazite težave s suho kožo, še posebej jeseni in pozimi. Dlani in stopala so suhi in razpokani, značilno suhost pa opazimo tudi na lasišču. Vata osebe so nagnjene k zaprtju. Telesna zgradba je lahka – Vata osebe imajo drobne kosti ter ozke boke in ramena. Gibanje je pri teh osebah lahkotno in hitro. Značilna lahkost se kaže tudi v hitrem razmišljanju in dojemanju. Vata osebe imajo slabo cirkulacijo, zato imajo po navadi hladno kožo, dlani in stopala. Potrebujejo veliko zunanje toplote in se dobro počutijo v toplem vremenu, mraz in veter pa jim ne prijata. Te osebe pogosto trpijo zaradi strahov, nagnjene so k nemiru in živčnosti, ki ju še povečujejo z nenehnim hitenjem.

» Preberite več…

Energijska konstitucija PITA

Elementi: ogenj + voda | Značilne lastnosti: vročina, vlažnost, lahkost | Nasprotne lastnosti: hladnost, suhost, težkost.

Značilnosti telesa in uma PITA oseb pogojujejo tri temeljne lastnosti PITA doše: VROČINA, vlažnost in lahkost. Pita osebe imajo dobro cirkulacijo, njihova telesna temperatura je višja od normalne. Njihova koža je topla, prav tako dlani in stopala. Ob fizičnem naporu ali na soncu jim koža hitro pordeči, saj je zelo občutljiva. Lasje in koža so mastni. Te osebe se močno potijo, še posebej v vročini. Značilna zanje sta tudi velik apetit in dobra prebava. Pita osebe imajo srednjo telesno zgradbo in čvrsto mišičevje. Zlahka  pridobijo in izgubijo težo. Gibljejo se lahkotno, zjutraj zlahka vstanejo iz postelje. Pita osebe razmišljajo in dojemajo dokaj hitro. So nagle jeze in kritični, nagnjeni so k obsojanju in  ljubosumju ter želijo vedno imeti vse pod nadzorom.

» Preberite več…

Energijska konstitucija KAPHA

 Elementi: voda + zemlja| Značilne lastnosti: težkost, vlažnost, hladnost | Nasprotne lastnosti: lahkost, suhost, vročina.

Značilnosti telesa in uma KAPHA oseb pogojujejo tri temeljne lastnosti KAPHA doše: TEŽKOST, vlažnost in hladnost. Te osebe so močnejše postave, imajo težke in močne kosti in močne mišice. Kapha osebe zlahka pridobivajo težo in zelo težko shujšajo. Njihova koža je mehka in gladka, lasje so gosti in mastni. Oči so velike in vlažne. Te osebe imajo polne in vlažne ustnice, vlažne pa so tudi dlani in stopala. Kapha osebe dobro prenašajo vse vremenske razmere, vendar jim bolj prija toplo vreme. Zanje je značilno težavno jutranje vstajanje, zato potrebujejo kavo kot stimulans. Njihova počasnost se odraža v počasnem gibanju, govorjenju, hranjenju in reagiranju. Kapha osebe razmišljajo in dojemajo počasi. So stabilne, navezane in posesivne, pogosto tudi lene in depresivne.

» Preberite več…

Energijska konstitucija  VATA-PITA

Elementi: zrak + prostor + ogenj + voda | Značilne lastnosti: suhost, vročina, lahkost | Nasprotne lastnosti: vlažnost, hladnost, težkost.

Značilnosti telesa in uma VATA-PITA oseb pogojujejo tri skupne lastnosti VATA in PITA doše: LAHKOST, suhost in vročina. VATA-PITA osebe imajo lahko, vendar čvrsto telesno zgradbo,gibljejo se lahkotno in zjutraj zlahka vstajajo. Razmišljanje in dojemanje sta pri teh osebah hitra. Suhost je pri njih bolj izrazita jeseni in pozimi, takrat koža postane suha in razpokan, suhi postanejo tudi lasje. Pozno spomladi in poleti postane pri VATA-PITA osebah bolj izrazita vročina, ki se kaže v povečanem občutku toplote v telesu, koža je občutljiva in občasno lahko vneta. Poletna vročina lahko povzroča slabo počutje in utrujenost. Posledice povečane vročine v telesu in umu VATA-PITA oseb so lahko tudi jeza, nepotrpežljivost in ljubosumje.

» Preberite več…

Energijska konstitucija  PITA-KAPHA

Elementi: ogenj + voda + zemlja |   Značilne lastnosti: vročina, težkost, vlažnost Nasprotne lastnosti: hladnost, lahkost, suhost.

Značilnosti telesa in uma PITA-KAPHA oseb pogojujejotri skupne lastnosti PITA in KAPHA doše: VLAŽNOST, vročina in težkost. PITA-KAPHA osebe imajo mastno in mehko kožo, mastne lase ter vlažne dlani in stopala. Pri njih je močno potenje vedno prisotno. Pozno spomladi in poleti postane pri PITA-KAPHA osebah bolj izrazita vročina, ki se kaže v povečanem občutku toplote v telesu, koža je občutljiva in občasno lahko vneta. Poletna vročina lahko povzroča slabo počutje in utrujenost. Posledica povečane vročine v telesu in umu PITA-KAPHA oseb je lahko tudi jeza. PITA-KAPHA osebe imajo močnejšo postavo, dokaj hitro pridobivajo telesno težo. Gibljejo se bolj počasi in zjutraj ne vstajajo zlahka. Te osebe običajno potrebujejo čas za temeljit premislek, so stabilne in navezane.

» Preberite več…

Energijska konstitucija  VATA-KAPHA

Elementi: zrak + prostor + voda + zemlja | Značilne lastnosti:  suhost, težkost, hladnost | Nasprotne lastnosti: vlažnost, lahkost, vročina.

Značilnosti telesa in uma VATA-KAPHA oseb pogojujejotri skupne lastnosti VATA in PITA doše: HLADNOST, suhost in težkost. VATA-KAPHA osebe imajo nekoliko nižjo telesno temperaturo in slabšo cirkulacijo, zato občutijo stalno potrebo po toploti. Dlani in stopala so hladni, koža je na dotik hladna. Suhost je pri njih bolj izrazita jeseni in pozimi, takrat postanejo koža in lasje rahlo suhi. Značilen je tudi strah. Te osebe imajo višjo postavo, rahlo močnejše kosti in dobro izraženo mišičevje. Njihovo gibanje je počasnejše, vendar skladno, občasno se pojavlja občutek teže v telesu in umu. Jutranje vstajanje je dokaj težavno. Značilni zanje sta stabilnost in navezanost.

» Preberite več…

 

Energijska konstitucija  TRIDOŠIK (VATA-PITA-KAPHA)

Elementi: zrak + prostor + ogenj + voda + zemlja | Značilne lastnosti: suhost, vročina, težkost |  Nasprotne lastnosti: vlažnost, hladnost, lahkost.

Značilnosti telesa in uma TRIDOŠIK oseb pogojujejotri skupne lastnosti VATA, PITA in KAPHA doše: suhost, vročina in težkost. Vse tri lastnosti so pri teh osebah enako močno izražene. Suhost se kaže kot bolj suha koža in lasje, vročina se kaže v obliki višje telesne temperature ter rdečkaste kože, prebavno ogenj je dober. Težkost se kaže v težkih in močnejših kosteh in močnem mišičevju ter psihični stabilnosti.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej