TRIDOŠIK

Energijska konstitucija – TRIDOŠIK

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij (doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti.   Energijska konstitucija TRIDOŠIK izhaja iz kombinacije vseh petih elementov: zraka, prostora, ognja, vode in zemlje , ki tako posledično določajo njene lastnosti.

V tej kombinaciji noben element ne prevladuje, zato nobena lastnost ni močneje izražena. Enako močno izražene lastnosti določajo nevtralnost energijske konstitucije. Pri osebah s tridošično konstitucijo so enakomerno zastopane naslednje lastnosti: suhost, vročina in težkost.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma TRIDOŠIK oseb ?

Značilnosti telesa in uma TRIDOŠIK oseb pogojujejotri skupne lastnosti VATA, PITA in KAPHA doše: suhost, vročina in težkost. Vse tri lastnosti so pri teh osebah enako močno izražene. Suhost se kaže kot bolj suha koža in lasje, vročina se kaže v obliki višje telesne temperature ter rdečkaste kože, prebavno ogenj je dober. Težkost se kaže v težkih in močnejših kosteh in močnem mišičevju ter psihični stabilnosti.

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje TRIDOŠIK oseb ?

Neravnotežje v telesu in umu TRIDOŠIK oseb ni tako pogosto kot pri drugih energijskih konstitucijah, saj pri njih nobena lastnost ni močneje izražena. Do neravnovesja pride zaradi povečane suhosti, vročine ali težkosti. Neravnotežje najpogosteje nastane, kadar z načinom življenja (prehrana) eno od omenjenih treh lastnosti povečujemo v tistem letnem času, ko je ta ista lastnost že sama po sebi povečana. Suhost je najbolj izrazita jeseni ter pozimi in jo lahko dodatno povečata izpostavljanje vetru ter prekomerno uživanje suhe in pekoče hrane. Vročina je najbolj izrazita pozno spomladi ter poleti in jo lahko dodatno povečata izpostavljanje vročini, prekomerno uživanje kisle, slane in pekoče hrane. Težkost je najbolj izrazita pozimi ter zgodaj spomladi in jo lahko dodatno poveča prekomerno uživanje sladkih jedi, mlečnih izdelkov in pšenice.

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje TRIDOŠIK oseb ?

Uravnotežanje telesa in uma TRIDOŠIK oseb dosežemo z zmerno in uravnoteženo prehrano. V enakomernih deležih naj bodo prisotni vsi okusi: sladek, slan, kisel, grenek in trpek. Zelo pomembno je  upoštevati zakonitosti letnih časov. Pozimi in zgodaj spomladi je primerna lahka, topla in suha hrana. Spomladi in poleti jemo hladne jedi. Jeseni in pozimi je primerna težka, topla in mastna hrana. 

» Preberite več…

4. Kaj je posebnost TRIDOŠIK oseb ?

Posebnost TRIDOŠIK oseb je NEVTRALNOST oziroma enakomerna izraženost lastnosti  suhost, vročina in težkost. Ker so vse tri lastnosti enako močno izražene, sta telo in um TRIDOŠIK oseb dobro uravnotežena. Zmerna in raznovrstna prehrana ter upoštevanje zakonitosti letnih časov  sta  najpomembnejša načina za ohranjanje ravnovesja pri TRIDOŠIK osebah.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej