VATA – PITA

Energijska konstitucija VATA-PITA

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij(doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

 Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena. Pomembno je vedeti, katera je ta lastnost, kajti nanjomoramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija VATA-PITA izhaja iz kombinacije elementov zraka, prostora, ognja in vode , ki tako posledično določajo njene lastnosti. Tri najbolj značilne lastnosti VATA-PITA konstitucije, ki izhajajo iz teh elementov, so lahkost, suhost in vročina.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma VATAPITA oseb ?

Značilnosti telesa in uma VATA-PITA oseb pogojujejotri skupne lastnosti VATA in PITA doše: LAHKOST, suhost in vročina. VATA-PITA osebe imajo lahko, vendar čvrsto telesno zgradbo,gibljejo se lahkotno in zjutraj zlahka vstajajo. Razmišljanje in dojemanje sta pri teh osebah hitra. Suhost je pri njih bolj izrazita jeseni in pozimi, takrat koža postane suha in razpokan, suhi postanejo tudi lasje. Pozno spomladi in poleti postane pri VATA-PITA osebah bolj izrazita vročina, ki se kaže v povečanem občutku toplote v telesu, koža je občutljiva in občasno lahko vneta. Poletna vročina lahko povzroča slabo počutje in utrujenost. Posledice povečane vročine v telesu in umu VATA-PITA oseb so lahko tudi jeza, nepotrpežljivost in ljubosumje.

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje VATAPITA oseb ?

Neravnotežje v telesu in umu VATA-PITA oseb nastane zaradi povečane LAHKOSTI, suhosti ali vročine. Povečano  lahkost povzroča prekomerno uživanje lahke hrane, živil grenkega okusa in stimulansov, prav tako pa jo povečujemo tudi s pretirano fizično aktivnostjo. Jeseni in pozimi je suhost pri VATA-PITA osebah izrazitejša, še dodatno jo povečuje izpostavljanje vetru, prekomerno uživanje suhe in močno začinjene hrane. Pozno spomladi in poletipazimo, da se ne izpostavljamo preveč vročini. Povečanja vročine v umu in telesu lahko nastane zaradi preveč  pekoče, kisle in slane hrane. Posledice neravnovesja se kažejo kot hiperaktivnost, pojavljajo se mišični krči in nespečnost. Lahko se poveča suhost kože in las, pojavi se suh kašelj in zaprtje. Povečana vročina se kaže v vnetjih kože in oči, neprijetnem občutku vročine v telesu in težavah z želodcem. Posledice neravnovesja so lahko tudi jeza, razdražljivost in kritičnost. 

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje VATAPITA oseb ?

Uravnotežanje telesa in uma VATA-PITA oseb dosežemo z uvajanjem TEŽKOSTI, vlažnosti ali hladnostiv vsakodnevno življenje. Jemo sladko in teže prebavljivo hrano, žitarice in mlečne izdelke. Izogibamo se stimulansom, poskrbimo za redne obroke ter dovolj spanja in počitka. Za povečanje vlažnosti je primerna sveže kuhana, srednje težka hrana, uživamo tudi kakovostna olja ali ghee. Zelo koristni so vlažilniki prostora in parne kopeli ter masaža s sezamovim oljem. V suhem in vetrovnem vremenu se zaščitimo pred vetrom in prepihom. Hladnost zagotavljamo z uživanjem hladnih živil, hladilnih zelišč in začimb ter osvežujoče hrane. Izogibamo se pikantnim, kislim, slanim in vročim jedem. Izogibamo se močnemu soncu, v vročini poskrbimo za  ohlajevanje s hladno prho. VATA-PITA osebe naj vsakodnevno poskrbijo za sprostitev in umirjanje.

» Preberite več…

4. Katera je najbolj tipična lastnost VATAPITA oseb ?

Najbolj tipična lastnost VATA-PITA oseb je LAHKOST. Na to lastnost naj bodo VATA-PITA osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav – še posebej, če pretiravajo z uživanjem lahke hrane in s fizično aktivnostjo. Za uravnotežanje  pretirane lahkosti naj VATA-PITA osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – težkosti. Jedo naj sladko, teže prebavljivo hrano, žitarice in mlečne izdelke. Primerne so pomirjujoče jedi, obroki naj bodo redni. Izogibamo se stimulansom in poskrbimo za dovolj počitka in spanja. Zagotavljanje ustrezne TEŽKOSTI je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri VATA-PITA osebah.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej