3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje PITA-KAPHA oseb?

Osebe z PITA-KAPHA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: VLAŽNOST, vročina in težkost.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Hrana za uravnoteženje PITA-KAPHA konstitucije naj bo suha, hladna in lahka  (solata in surova zelenjava).
  • Okusa, ki v prehrani najbolj uravnotežujeta osebe PITA-KAPHA, sta grenak in trpek; manj primerna za uravnotežitev sta okusa pekoč in sladek; neprimerna za PITA-KAPHA osebe pa sta kisel in slan okus.
  • Za PITA-KAPHA osebe sta najboljša okusa grenko in trpko, saj uravnotežata Pita in Kapha energijo.
  • Kisel in slan okus sta dvojno nevarna za PITA-KAPHA osebe, ker oba povečujeta Pita in Kapha energijo.
  • PITA-KAPHA osebe lahko zelo dolgo živijo od presne hrane.
  • Poleti naj PITA-KAPHA osebe uživajo hrano, ki umirja Pita energijo. Pozimi in zgodaj spomladi je priporočljiva prehrana, ki uravnoteža Kapha energijo.
  • V prehrani PITA-KAPHA oseb naj prevladuje predvsem suha hrana, ki najbolj uravnoteža naravno vlažnost te konstitucije.

Nekaj prehranskih napotkov za poletje (PITA obdobje):

  • V prehrani naj prevladuje grenek, trpek in sladek okus.
  • Hrana pekočega, kislega in slanega okusa v tem obdobju ni priporočljiva.
  • Ostri in močni okusi povečujejo Pito, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
  • Potrebno je uživati ustrezne količine surove hrane in sokov.
  • Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate).
  • Sadje in zelenjava ohlajajo vročino Pite, zato naj zavzemajo največji delež v poletni prehrani.
  • Zelo primerna so hladilna zelišča in začimbe, kot so koriander, janež in kardamom.
  • Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.

Nekaj prehranskih napotkov za obdobje zime in zgodnje pomladi (KAPHA obdobje):

  • Hrana v tem obdobju naj bo lahka, suha in topla ter pripravljena s pekočimi začimbami.
  • Prehrana naj vsebuje pekoče, grenke in trpke okuse.
  • Izogibati se je potrebno težki, mastni in mrzli hrani.
  • Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost.
  • Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
  • Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
  • Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
  • Redno pijte tople zeliščne čaje.
Nazaj Naprej