Osebe z PITA-KAPHA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: VLAŽNOST, vročina in težkost.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Hrana za uravnoteženje PITA-KAPHA konstitucije naj bo suha, hladna in lahka (solata in surova zelenjava).
- Okusa, ki v prehrani najbolj uravnotežujeta osebe PITA-KAPHA, sta grenak in trpek; manj primerna za uravnotežitev sta okusa pekoč in sladek; neprimerna za PITA-KAPHA osebe pa sta kisel in slan okus.
- Za PITA-KAPHA osebe sta najboljša okusa grenko in trpko, saj uravnotežata Pita in Kapha energijo.
- Kisel in slan okus sta dvojno nevarna za PITA-KAPHA osebe, ker oba povečujeta Pita in Kapha energijo.
- PITA-KAPHA osebe lahko zelo dolgo živijo od presne hrane.
- Poleti naj PITA-KAPHA osebe uživajo hrano, ki umirja Pita energijo. Pozimi in zgodaj spomladi je priporočljiva prehrana, ki uravnoteža Kapha energijo.
- V prehrani PITA-KAPHA oseb naj prevladuje predvsem suha hrana, ki najbolj uravnoteža naravno vlažnost te konstitucije.
Nekaj prehranskih napotkov za poletje (PITA obdobje):
- V prehrani naj prevladuje grenek, trpek in sladek okus.
- Hrana pekočega, kislega in slanega okusa v tem obdobju ni priporočljiva.
- Ostri in močni okusi povečujejo Pito, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
- Potrebno je uživati ustrezne količine surove hrane in sokov.
- Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate).
- Sadje in zelenjava ohlajajo vročino Pite, zato naj zavzemajo največji delež v poletni prehrani.
- Zelo primerna so hladilna zelišča in začimbe, kot so koriander, janež in kardamom.
- Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.
Nekaj prehranskih napotkov za obdobje zime in zgodnje pomladi (KAPHA obdobje):
- Hrana v tem obdobju naj bo lahka, suha in topla ter pripravljena s pekočimi začimbami.
- Prehrana naj vsebuje pekoče, grenke in trpke okuse.
- Izogibati se je potrebno težki, mastni in mrzli hrani.
- Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost.
- Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
- Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
- Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
- Redno pijte tople zeliščne čaje.
Nazaj | Naprej |