TRIDOŠIK

Napotki za zdravje TRIDOŠIK oseb

Napotki za ohranjanje zdravja opisujejo načine, s katerimi ustvarjamo prave pogoje, da se zdravje v nas zgodi spontano. Naše zdravje je torej rezultat pogojev, ki jih z načinom življenja zagotavljamo vsakodnevno.

Z upoštevanjem osnovnih pravil, kot so jutranje čiščenje, uživanje sezonske, lokalne in raznovrstne hrane v zmernih količinah …. lahko dokaj enostavno zagotovimo dobro stanje našega organizma. Jutranje čiščenje spontano podpre naravni proces izločanja telesnih strupov, ustrezna prehrana (sezonska, lokalna) pa spontano uravnoteža spremenljive vplive okolja (letni časi, vreme). Te preproste navade že same po sebi zagotavljajo dovolj dobre pogoje za ohranjanje zdravja.

V vsakdanjem življenju se lahko zgodi, da preproste in spontane navade za zagotavljanje zdravja ne zadoščajo več, zato v telesu pride do neravnovesja. Izgubljeno ravnovesje lahko povrnemo in ga nato ohranjamo z upoštevanjem napotkov, ki jih ponuja Ajurveda. Ti napotki so nadgradnja prej omenjenih preprostih navad. Z Ajurvedskim znanjem lahko sami še učinkoviteje ustvarjamo pogoje za ohranjanje zdravja in tako poskrbimo za še učinkovitejšo preventivo.

Za uporabo ajurvedskega znanja v življenju je nujno potrebno razumeti  logiko in preproste principe Ajurvede. Ko se jih naučimo uporabljati, z njimi zelo preprosto ustvarjamo pogoje za zdravje, saj ni potrebno slediti zapletenim teorijam in obširnim preglednicam.

Ajurveda ponuja možnost, da najprej spoznamo lastnosti svoje konstitucije in se naučimo uporabljati princip Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. Naš naslednji korak v vsakdanjem življenju je, da svoje lastnosti natančno opazujemo in zaznamo njihove spremembe. Tretji korak je ukrepanje v skladu s principom o uravnotežanju določene lastnosti z njej nasprotno lastnostjo. Preprost primer takega ravnanja je npr. ohlajanje s hladno prho, kadar se v nas preveč poveča vročina.

Ti trije preprosti koraki omogočajo učinkovito preventivno delovanje, s katerim stalno zagotavljamo prave pogoje za ohranjanje zdravja (ravnovesja).

 

1. Kako v vsakdanjem življenju zagotavljati preproste pogoje za ohranjanje zdravja?

Preprosti pogoji za ohranjanje zdravja

Preproste pogoje za ohranjanje zdravja lahko vsakodnevno zagotavljamo z dokaj preprostimi načini. S pitjem tople vode na tešče spodbudimo naravni proces jutranjega čiščenja, saj je jutro najprimernejši čas za odstranjevanje odpadnih snovi iz organizma. Po kozarcu tople vode naj sledi aerobno gibanje, ki spodbudi pretok limfe. Zadošča 10 do 20 počepov na svežem zraku, ker telesna aktivnost pospešuje izločanje nakopičenih strupov iz organizma. Zelo pomemben dejavnik, s katerim ustvarjamo dobre pogoje za ohranjanje zdravja, je tudi hrana. Vsakodnevna prehrana, ki je sezonska, lokalna, raznovrstna in količinsko zmerna, je najbolj usklajena z našimi potrebami.

» Preberite več …

2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja je potrebno najprej spoznati svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje. Lastnosti, ki so značilne za TRIDOŠIK osebe, so SUHOST, VROČINA in TEŽKOST. Vse tri lastnosti so pri teh osebah enako močno izražene. To NEVTRALNOST oziroma uravnoteženost lastnosti suhost, vročina ali težkost pri TRIDOŠIK osebah zagotavljamo z zmerno in raznovrstno prehrano, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi. Jeseni in zgodaj pozimi je potrebno poskrbeti, da s primerno prehrano zagotavljamo  ustrezno VLAŽNOST. Ob koncu zime in spomladi je potrebno poskrbeti, da s primerno prehrano zagotavljamo  ustrezno LAHKOST. Poleti moramo z ustrezno prehrano zagotavljati primerno HLADNOST.

» Preberite več …

3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje TRIDOŠIK oseb?

Prehrana primerna za uravnotežanjeOsebe s TRIDOŠIK konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnotežitev svojih najizrazitejših lastnosti: SUHOST, VROČINA in TEŽKOST. Za ohranjanje ravnotežja naj te osebe s uživajo čim bolj raznovrstno hrano, v kateri so v enakomernih deležih prisotni vsi okusi (pekoč, slan, kisel, sladek, grenek in trpek). Jeseni in v začetku zime naj TRIDOŠIK osebe uživajo hranilno prehrano, v kateri prevladujejo sladek, kisel in slan okus. Hrana naj bo topla, vlažna in zmerno težka. Ob koncu zime in v začetku pomladi je potrebno jesti suho, toplo in lahko hrano, ki vsebuje pekoč, grenek in trpek okus. Poleti je najboljša hladna in osvežujoča hrana, v kateri so najbolj izraziti grenek, trpek in sladek okus.

» Preberite več …

 

Nazaj Naprej