Osebe z VATA-KAPHA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: HLADNOST, suhost in težkost.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Za VATA-KAPHA osebe je najprimernejša topla in kuhana hrana, pripravljena z ne preveč pekočimi začimbami.
- Prehrana za VATA-KAPHA osebe naj bo lahka, tako da uravnoteža Kapho, vendar dovolj hranljiva, da zadosti potrebam Vate.
- VATA-KAPHA osebam je najbolj potrebna toplota, zato naj vroče okuse (pekoče, kislo in slano) uporabljajo bolj kot pa hladne (trpko, sladko in grenko).
- Okusa, ki najbolj uravnotežujeta osebe VATA-KAPHA, sta kisel in zmerno pekoč okus; manj primerna za uravnotežitev sta slan in trpek okus. Neravnotežje VATA-KAPHA osebam najbolj povečujeta sladek in grenek okus.
- Grenek okus je zelo primeren za uravnotežitev Kaphe, vendar zelo moteč za Vata došo; ker so motnje v Vati najpogostejši problem za neravnotežje v Vata-Kapha konstituciji, je grenek okus najmanj primeren za to kombinacijo doš.
- VATA-KAPHA osebe naj jeseni in v začetku zime v glavnem upoštevajo prehranske napotke za uravnotežitev VATA doše, ob koncu zime in zgodaj spomladi pa najuravnotežajo KAPHA došo.
Nekaj prehranskih napotkov za jesen in začetek zime (VATA obdobje):
- Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladujeta kisel in slan okus. Dober je tudi sladek okus, vendar ga je potrebno uporabljati zmerno in previdno, da ne povečamo preveč težkosti.
- Hrana naj bo topla, vlažna in zmerno težka.
- Uporabljate lahko blage začimbe in sol v manjših količinah.
- Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
- Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker suši organizem.
- Neprimerno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
- Jedi iz enega lonca so najprimernejše (juhe, kaše, golaž , paprikaš …).
Nekaj prehranskih napotkov za obdobje ob koncu zime in začetek pomladi (KAPHA obdobje):
- Hrana v tem obdobju naj bo topla, lahka in ne preveč suha ter pripravljena z zmerno pekočimi začimbami.
- Prehrana naj vsebuje zmerno pekoče, grenke in trpke okuse, vendar le v zmernih količinah, da ne povečamo preveč suhosti.
- Izogibati se je potrebno težki, mastni in mrzli hrani.
- Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost.
- Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
- Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
- Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
- Redno pijte tople zeliščne čaje.
Nazaj![]() |
Naprej![]() |