3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje VATA-KAPHA oseb?

Osebe z VATA-KAPHA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: HLADNOST, suhost in težkost.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Za VATA-KAPHA osebe je najprimernejša topla in kuhana hrana, pripravljena z ne preveč pekočimi začimbami.
  • Prehrana za VATA-KAPHA osebe naj bo lahka, tako da uravnoteža Kapho, vendar dovolj hranljiva, da zadosti potrebam Vate.
  • VATA-KAPHA osebam je najbolj potrebna toplota, zato naj vroče okuse (pekoče, kislo in slano) uporabljajo bolj kot pa hladne (trpko, sladko in grenko).
  • Okusa, ki najbolj uravnotežujeta osebe VATA-KAPHA, sta kisel in zmerno pekoč okus; manj primerna za uravnotežitev sta slan in trpek okus. Neravnotežje VATA-KAPHA osebam najbolj povečujeta sladek in grenek okus.
  • Grenek okus je zelo primeren za uravnotežitev Kaphe, vendar zelo moteč za Vata došo; ker so motnje v Vati najpogostejši problem za neravnotežje v Vata-Kapha konstituciji, je grenek okus najmanj primeren za to kombinacijo doš.
  • VATA-KAPHA osebe naj jeseni in v začetku zime v glavnem upoštevajo prehranske napotke za uravnotežitev VATA doše, ob koncu zime in zgodaj spomladi pa najuravnotežajo KAPHA došo.

Nekaj prehranskih napotkov za jesen in začetek zime (VATA obdobje):

  • Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladujeta kisel in slan okus. Dober je tudi sladek okus, vendar ga je potrebno uporabljati zmerno in previdno, da ne povečamo preveč težkosti.
  • Hrana naj bo topla, vlažna in zmerno težka.
  • Uporabljate lahko blage začimbe in sol v manjših količinah.
  • Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
  • Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker suši organizem.
  • Neprimerno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
  • Jedi iz enega lonca so najprimernejše (juhe, kaše, golaž , paprikaš …).

Nekaj prehranskih napotkov za obdobje ob koncu zime in začetek pomladi (KAPHA obdobje):

  • Hrana v tem obdobju naj bo topla, lahka in ne preveč suha ter pripravljena z zmerno pekočimi začimbami.
  • Prehrana naj vsebuje zmerno pekoče, grenke in trpke okuse, vendar le v zmernih količinah, da ne povečamo preveč suhosti.
  • Izogibati se je potrebno težki, mastni in mrzli hrani.
  • Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost.
  • Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
  • Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
  • Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
  • Redno pijte tople zeliščne čaje.
Nazaj Naprej