4. Kako temeljne principe AJURVEDE uporabljati v življenju?

Če želimo logiko uravnotežanja energij učinkovito uporabljati vsakodnevno, potrebujemo znanje o lastnosti teh energij. Energije same s čutili ne zaznamo, lahko pa zaznamo njene lastnosti: občutimo vročino, hlad, vlažnost, suhost, lahkost in težkost. S temeljnimi lastnostmi energij lahko opišemo vse pojave v materialnem svetu.

V vsakdanjem življenju se pogosto dogaja, da z neustreznim ravnanjem (izbira hrane, pijače in začimb) še dodatno krepimo prav tisto lastnost, ki je v naši energijski konstituciji že sama po sebi prisotna v zadostni meri (je prevladujoča): dinamični in temperamentni ljudje pogosto uživajo v močnih pekočih okusih, vendar na ta način  povečujejo svojo vznemirjenost. Umirjeni in počasni ljudje pa s svojim načinom življenja velikokrat še okrepijo pomanjkanje aktivnosti in lenobnost, saj radi jedo težke, mastne in sladke jedi. S tem povečajo občutek teže, pojavi se zaspanost.

Tem situacijam in slabemu počutju se izognemo, če upoštevamo zdravorazumsko logiko ajurvedskih principov. Na ta način lahko vsak laik uspešno uravnoteža neravnovesje v sebi. Za to ne potrebujemo težko razumljivega teoretičnega znanja, zapletenih preglednic in posebnih medicinskih pripomočkov. Dodana vrednost, ki jo poznavanje temeljnih ajurvedskih principov da človeku, je v tem, da vpeljemo preprosto znanje v življenje.

Ko spoznamo temeljne principe oziroma logiko ajurvedskega znanja, bomo v dani situaciji vedeli, kako naj se uravnotežamo; vročino bomo na primer uravnotežali s hladom, izrazito suhost pa z dovajanjem vlažnosti.

Vsak dan zavestno opazujemo lastnosti v sebi in v okolju in nato uporabimo ustrezne načine, da se prilagodimo novi situaciji. Poznavanje lastnostih energij torej pomeni, da vemo, katera lastnost (energija) v nas prevladuje, temu pa sledi ustrezno ravnanje.

Poznavanje lastne energijske konstitucije nas vodi k temu, da svoj način življenja prilagajamo okoliščinam in na ta način ohranjamo lastnosti (energije) v razmerju, ki je ustrezno prav za nas. Energije tako ohranjamo v pravem razmerju za svojo konstitucijo. To pomeni, da živimo v skladu s svojimi prirojenimi danostmi.

Natisni!

Nazaj Naprej