Kdo smo

 Andreja Koprivec

Že v gimnaziji sem se spraševala o smislu bivanja, o smrti, o nečem, kar presega tisto, kar občutimo z našimi čutili. Čutila sem, da je za vsem pojavnim življenjem nekaj bistveno večjega, mogočnejšega. Bila sem navdušena bralka različnih knjig s področja »duhovnosti«. Vendar je potem  sledila streznitev. Kljub širokemu znanju na tem področju sem ob hujših težavah na svojem osebnem področju spregledala, da mi manjka nekaj bistvenega – kako ta VEČNA znanja prenesti v vsakdanje življenje.

Redno sem se šolala  na Gimnaziji  Jesenice, na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani  in na Fakulteti za upravo v Ljubljani. Službovala sem kot programer (izdelava programske opreme za področje plač in kadrovanja ter izobraževanja) in kasneje kot asistentka managementu za področje kadrovanja in izobraževanja.
To delo mi je dalo veliko izkušenj pri delu z ljudmi in vpogled, KJE se skrivajo največji viri (resursi) za človekov osebni in profesionalni razvoj. Opažala  sem, da je samo znanje premalo. Da je potrebna praksa, ki bi omogočala notranjo moč za UDEJANJANJE notranjih in zunanjih CILJEV v življenju.

Kasneje je bilo pri mojem razvoju odločilno srečanje z Dušanom. Takrat sem začela izkušati vse, kar sem zasledila v knjigah. V najinih druženjih se je zopet pokazalo, da je samo znanje premalo – da človek potrebuje redno prakso, da odkrije in razvija notranjo moč za udejanjanje sprememb. 

Pot naju je peljala skozi različne delavnice meditacije, reikija, ajurvede…… Predvsem pa sva veliko študirala – predvsem tujo literaturo. Navdušila sva se nad Ajurvedo, ki jo intenzivno proučujeva že 6 let. Nabralo se je ogromno izkušenj in rezultat skupnega dela je Mala šola ajurvede. Delujeva na področju preventive in želiva ljudi naučiti, kako »odpravljati manjše težave«, tako da »do velikih sploh ne pride.«

V najini skupni praksi se je izkazalo, da je umski nivo veliko močnejši od fizičnega (telesnega) nivoja. V najinem privatnem življenju sva izkusila, da um lahko deluje na naju ZDRAVILNO ali RUŠILNO. Zato sva razvila serijo Meditativnih srečanj  za trening/umirjanje  uma.

Diploma-sole-Ajurvede Diploma-Nadaljevalne-sole-Ayurvede diploma-Yoga-Teacher-Certificate

 _______________________________________________________________________

Dušan Bobič

Iskalec sem že, odkar pomnim.

Zvedavost, podprta z veliko mero energije in dinamičnosti, me je vedno gnala v odkrivanje in preizkušanje novih stvari. Pri tem so me nenehno utesnjevala toga in neživljenjska družbena pravila, zato sem na vseh življenjskih področjih iskal izvirne načine, s katerimi bi lahko poenostavil in izboljšal ustaljene in neučinkovite vzorce delovanja.

Reševanje problemov mi je pomenilo izziv, ki sem se mu vedno posvetil z vso natančnostjo in pozitivno naravnanostjo. Moj zaščitni znak so bile sistematičnost, močna osredotočenost in zdravorazumska presoja, vsako stvar sem vedno proučil do najmanjše podrobnosti. S tem načinom delovanja sem v življenju dosegal številne uspehe, še posebej na delovnem mestu in v športu. Uspešno vodenje zahtevnih projektov v službi mi je omogočilo neodvisnost, s katero sem zlahka dosegel vse cilje v materialnem svetu. Obdobje, v katerem sem nizal uspehe enega za drugim, pa je bilo v resnici čas mojih največjih zablod: doseganje materialnih ciljev mi nikoli ni prineslo trajnega zadovoljstva, saj so moja pričakovanja po vsakem uspehu ostala neuresničena. V mojem življenju je bil ves čas prisoten nemir, ki me je gnal v še večjo aktivnost. Kljub temu, da sem povsod dosegel limit, v življenju nisem čutil resničnega napredka. Počutil sem se ujetega in nesvobodnega, tudi posvetni užitki vseh vrst so samo za kratek čas ublažili  boleč občutek neuresničenosti in praznine. V tej paradoksalni situaciji je v meni postopoma dozorevalo spoznanje, da je pravi namen življenja nekje drugje.

Srečanje z Andrejo mi je prineslo novo upanje, da bom z znanjem o duhovnosti končno lahko presegel svoj nemir in neizpolnjenost. Takrat sem začel poglobljeno brati literaturo o duhovnih zakonih, vrednotah in ezoteriki, vendar mi znanje o duhovnosti ni prineslo napredka v vsakdanjem življenju. Kljub nenehnemu iskanju in preizkušanju najrazličnejših teorij nisem našel pravega načina, ki bi odpravil moj nemir. Moj duhovni ego je močno zrasel, vendar sem kljub temu še vedno doživljal hude padce in trpljenja. Šele težka osebna preizkušnja mi je prinesla spoznanje, da z razumom in znanjem ni mogoče preseči svojih zgrešenih pričakovanj, prepričanj in vzorcev. V času najhujšega trpljenja in nemoči sem prišel do spoznanja, da z razumskim načinom ne morem trajno rešiti problemov (nemira) v sebi.

Nemir v sebi sem postopoma začel presegati z rednim meditiranjem, molitvijo in mantro. Te duhovne prakse mi omogočajo ustvarjati pogoje, da se lahko vsak dan vračam v mir, ki je moje vodilo v vseh življenjskih situacijah. V stanju miru dobivam spoznanja, do katerih se s svojim logičnim razumom  nikoli ne bi mogel dokopati sam.

Menim, da človekovo življenje dandanes poteka preveč razumsko. Že v zgodnjem otroštvu začnemo osvajati najrazličnejša znanja, ki so osnova za vse naše delovanje in edini način za reševanje problemov. Zelo zgodaj nas pogojijo neustrezna prepričanja, želje, pričakovanja, zahteve in vzorci, ki v nas povzročajo nenehen nemir. Vsi poskusi, da bi te vzroke za nemir odpravili z razumom, so neuspešni – to potrjuje moja lastna življenjska izkušnja. Vzroki za nemir se v nas spontano presežejo, če vsakodnevno umirjamo svoj um.

Ustvarjanje pogojev za zagotavljanje notranjega miru je pot do resnične svobode.

Vsem iskalcem želim, da bi jo nekoč dosegli tudi sami.

Skupaj

Delavnice in predavanja sva izvajala najprej za najine prijatelje in znance, sedaj pa že nekaj časa širiva svoje znanje in izkušnje na RAGORJ-u (Razvojna agencija Gorenjske)  na Jesenicah, v biotehniškem centru v Naklem in prirejava meditacijska srečanja na Jesenicah in v Naklem.

Vodiva sekcijo ZDRAVJE na Univerzi za tretje življenjsko obdobje na Ljudski univerzi  Jesenice. Najino izobraževanje se nadaljuje.

Sama obiskujem Šolo Ajurvede pri dr. Biljani Dušić v Ljubljani, Dušan pa večino časa razvija koncepte za uporabo ajurvedskega znanja v vsakdanjem življenju. In kar je najpomembneje – meditacija (praksa) je postala del najinega vsakdanjega življenja.

Od tu  črpava moč, navdih in sproščenost. Vsa uporabna znanja najprej preizkusiva na sebi in jih nato z veseljem predajava ljudem.

 DOKONČANI PROJEKTI, SKUPNI PROJEKTI in DOSEŽKI

 Andreja Koprivec

 1. Organizacija področja  in izdelava programske opreme za področje plač, kadrovanja in izobraževanja na različnih platformah (nazadnje ORACLE ).
 2. Vodenje asistence managementu (članom uprave) na področju kadrovanja, nagrajevanja in izobraževanja zaposlenih:

Dušan Bobič

Zaposlitev v podjetju ISKRATEL v sektorju  Research&Development – 30 let

 • Razvoj programske opreme za telekomunikacijske sisteme za Slovenijo in tujino (Ruske carine, energetika, vojska – specialna omrežja)
 • Vodenje skupin za razvoj programske opreme
 • Vodenje skupine za integracijo razvojnih produktov – javna  omrežja, korporacijska in specialna  omrežja
 • Nekajkrat nagrajen  v podjetju  Iskratel za dosežke pri izdelavi programske opreme
 • Priznanje za inovacijo Gorenjske:  Vodenje, delegiranje in organizacija dela s pomočjo najsodobnejših »web« orodij

Skupaj

 1. AJURVEDA – delavnice in osebna svetovanja
 2. TRENING UMA – tehnike sproščanja in meditacije, dihalne tehnike, priprava na meditacijo, pogoji za poglobitev vase
 • Izvedba predavanj na področju holističnega pristopa k ZDRAVJU
 • Postavitev in izvedba: Mala šola AJURVEDE
 • Postavitev in izvedba: Večerna šola SPROŠČANJA in MEDITACIJ
 • Vodenje  delavnice  Kako ohraniti zdravje in psihično stabilnost v napetem ozračju poslovnega sveta?
 • Vodenje skupin za umirjanje uma – meditacijske tehnike v Biotehniškem centru Naklo in na Jesenicah
 • Vodenje sekcije ZDRAVJE na Univerzi za tretje življenjsko obdobje na Jesenicah  (80 udeležencev)
 • Vodenje delavnice za hujšanje po metodi Ajurvede
 • Svetovanje po metodi Ajurvede: določanje energijske konstitucije posameznika in določanje prehrane, dnevne rutine, vadbe in umirjanja uma glede na ugotovljeno konstitucijo (upošteva se unikatnost posameznika)

Ker sva bila del poslovnega okolja skoraj 30 let, imava veliko idej, kako pomagati zaposlenim do boljših rezultatov z uravnotežanjem energij po principu Ajurvede in predvsem  z umirjanjem/treningom uma. Ta  omogoča  človeku, da razvija notranjo moč za spremembe, da se razbremeni teže in tako postane dosegljiv za ideje, ki se lahko porodijo samo v stanju umirjenega uma.

Najin slogan:
ZNANJE in DELOVANJE