Mnenja udeležencev

Izjave udeležencev ajurvedskih delavnic: 

Andreja Noč, udeleženka delavnic Male šole Ajurvede ter meditacijskih srečanj

Z znanjem Ajurvede, ki sem ga pridobila na ajurvedskih delavnicah, ki jih vodi Andreja, skušam graditi zdrav življenski slog po naravnih metodah, in sicer s fizično vadbo, sprostitvijo, počitkom, meditacijo, dihalnimi vajami in kot pomembnim dejavnikom, s hrano. Običajno sem o hrani slišala predvsem o njeni kalorični vrednosti, vitaminih, proteinih itd; pri Ajurvedi pa sem spoznala, katera hrana je po okusu primerna za mojo vitalno energijo, katera hrana je primerna za ajurvedski letni čas in kako je to znanje pomembno za psihofizično ravnovesje. Pri Ajurvedi pa mi je bil dragocen poudarek na pomenu začimb, predvsem cimeta, ingverja, kardamona in kurkume. Seveda s temi znanji skušam odpraviti tudi manjše zdravstvene »težavice«. Predvsem pa mi je izziv živeti z ritmi narave.

Lili Kristan Petrič, udeleženka delavnic Prehrana in energija OKUSOV po Ajurvedi in Ugotavljanje ajurvedske konstitucije ter meditacijskih srečanj

Že kar nekaj let poskušam živeti čim bolj zdravo, kar seveda vključuje tudi telesno vadbo in zdrav način prehranjevanja. Na teh dveh področjih sem preizkusila mnogo različnih variant, a moje počutje še vedno ni bilo optimalno. Ko sem se udeležila delavnic Ajurvede, ki jih izvaja Andreja, sem ugotovila, da sem se v določenih obdobjih prehranjevala popolnoma napačno, pa tudi vadba ni bila vedno primerna za mojo konstitucijo. Z gibanjem sem se preveč izčrpavala in s prehrano obremenjevala prebavo ter preveč ohlajala telo. Po Ajurvedi sem izraziti tip Vata in svoje življenje sedaj poizkušam temu čim bolj prilagoditi. Rezultat je manj težav s prebavo, boljše počutje in več energije.

Karmen Knafelj, udeleženka delavnic Temeljni principi zdravja po Ajurvedi in Prehrana in energija okusov po Ajurvedi ter meditacijskih srečanj

Znanje o ajurvedskem načinu prehranjevanja na Andrejini delavnici mi je zelo koristilo, ker sem izvedela, kaj je dobro zame in kaj ni. Spoznala sem, zakaj se po pekoči in začinjeni prehrani počutim preveč vroča (sem namreč Pita). Spoznala sem tudi, zakaj mi slana hrana ne odgovarja, čeprav nekateri okoli mene trdijo, da je sol zdrava in potrebna. Zaradi tega znanja se tudi poskušam izogibati mastni hrani, ker sem po njej utrujena in zmanjšala sem pitje kave. To znanje mi je pomagalo, da sem se bolje začela zavedati, kako pomembno je, kaj jemo, in kako telesu lahko pomagamo ali pa v nasprotnem primeru škodimo.

Nastja Prešeren, udeleženka Male šole Ajurvede in meditacijskih srečanj

Želja vsakega človeka je biti zdrav. In kako ohraniti zdravje, živeti zdravo ? Katera hrana vsebuje potrebne vitamine in minerale? Knjige in članki v časopisih ponujajo nasvete, ki so za ene bolj, za druge  manj sprejemljivi. Ajurvedska filozofija pa skozi spoznanje doš in okusov daje odgovor, ki je mene prepričal. Upošteva človekove posebnosti, starostno obdobje in letne čase, čemur prilagodi prehrano in dejavnosti. Navdušuje me dejstvo, da z ustrezno prehrano in zeliščnimi dopolnili lahko doše uravnotežimo in se izognemo (nepotrebnemu) jemanju alopatskih zdravil. Vse to sem izvedela na Andrejinih delavnicah.