V prejšnjem članku sem pisala o razstrupljanju z meditacijo. Izsledki sodobne znanosti potrjujejo, da okrog 70% zastrupljenosti v naših telesih povzroči stres. Znaki stresnega odziva v našem telesu so lahko: glavoboli, težave s prebavili, bolezni srca in ožilja ter druge bolezni sodobnega načina življenja: kronična utrujenost, nespečnost, potrtost, razdražljivost, raztresenost, odtujeni in napeti medsebojni odnosi. Postajamo vse bolj neučinkoviti in nezadovoljni s seboj in življenjem. To je res zadnji in resni čas za IZKLOP. Da bi ublažili posledice stresa, se je potrebno vsak dan vsaj za 20-25 minut popolnoma in globinsko sprostiti. Takrat telo in um spontano zdrsneta v sprostitveni odziv, katerega znaki so: dihanje postane enakomerno, globoko in počasno, srčni utrip se upočasni, mišične napetosti pričnejo popuščati. Če svojo pozornost usmerimo na opazovanje dihanja, se pričnejo sproščati tudi čustveni stresi. Torej je zelo koristno, da na začetku vsaj nekaj minut na dan namenimo sprostitvi. Če sami ne zmoremo, si poiščemo podporno skupino, v kateri se naučimo globinske sprostitve.

 In zdaj k začimbam. Začimbe so v zadnjem času zopet pridobile na veljavi. Zelo so cenjene v tradicionalnih zdravilskih sistemih, kot so ajurveda, kitajska tradicionalna medicina, tibetanska medicina, medicina sibirskih ljudstev, indijanskih ljudstev in so tudi del slovenskega zeliščarstva. V zadnjem času se je na slovenskem trgu pojavilo veliko knjig o začimbah. Med najbolj zanimivimi in temeljitimi sta vsekakor ŠČEPEC REŠITVE-Zamolčane zdravilne moči začimb in JOGA ZELIŠČ-Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu. Obe knjigi v naš prostor prinašata mnogo informacij o začimbah, ter predvsem opisujeta njihov vpliv na telo. Toda pozor! V velikem navdušenju nad zdravilnimi učinkovinami posameznih začimb z njimi pogostokrat pretiravamo. Ajurveda pri vseh začimbah navaja njihovo energetsko delovanje. Na primer ingver, VK-P+. To je zelo pomembna informacija, saj nam pove, za koga je ta začimba koristna in mu pomaga pri doseganju in ohranjanju ravnovesja in komu povečuje neravnovesje. To je tudi ena od temeljnih dodanih vrednosti ajurvedskega zdravilstva, ki človeka obravnava kot individualno energijsko bitje in mu glede na njegovo došično(energijsko) konstitucijo priporoča hrano, začimbe, zelišča, okuse in vonje. Na splošno bi lahko rekli: NISO VSE ZAČIMBE ZA VSAKOGAR! Če vam neka začimba koristi, vaši prijateljici pa ne, pomeni, da sta si vidve v svoji osnovni energiji različni. Ingver torej zmanjšuje Vata in Kapha došo ter povečuje Pita došo. Kaj to pomeni? Koristen je za ljudi, ki jih rado zebe in ki imajo običajno majhno prebavno moč ter trpijo za prehladnimi obolenji z mnogo sluza. Če pa imamo v telesu mnogo vročine, kožna vnetja, krvavenja ali čire, znake povečane Pite, potem bo ta začimba poslabšala naše zdravstveno stanje ali počutje. Če nas muči suh kašelj, lahko ingver uživamo samo v kombinaciji z medom. Če pa si želimo pripraviti antibakterijski eliksir za zimo, ki bo deloval energijsko nevtralno (bo ugoden za vse ljudi) in ga bomo uživali lahko vsak dan, pa sestavimo skupaj: ingver, med in limono.

SIRUP ZA PREVENTIVO proti prehladu-sestavine: 1 l cvetličnega medu, 1,5 kg biološko pridelanih limon (stisniti sok), 4 žlice sveže naribanega hrena ali ingverja. Vse sestavine dobro premešamo in jih pustimo stati 4 dni na toplem. Tako je sirup pripravljen. Vsako jutro zaužijemo 1 žlico sirupa pred zajtrkom (otroci 1 čajno žličko). Pričnemo v hladnem obdobju leta (lahko že sedaj) in končamo, ko zapihajo topli pomladni vetrovi.

Obstaja tudi razlika med ingverjem in hrenom. Oba sta pekočega okusa in delujeta antibakterijsko (torej kot naravna antibiotika), vendar imata različen vpliv na naš um. Hren deluje bolj poživljajoče (rajastično), ingver pa bolj harmonično (satvično). Kaj to pomeni? Če ste bolj ležeren tip človeka in potrebujete zagon za akcijo, vam bo bolj koristil hren, če pa ste že po naravi precej nemirni, živčni ali nagnjeni v neprestano aktivnost, potem vam bo bolj koristil ingver.

 Sedaj se boste vprašali: Komu kakšno začimbo in koliko? Vse to se učimo v naših Malih šolah Ajurvede in  delavnicah o doseganju zdravja in ravnovesja.