O pravem znanju lahko govorimo takrat, ko spoznamo in razumemo načine, s katerimi ustvarjamo prave pogoje za ravnovesje telesa in uma ter za duhovno rast. S pravim znanjem vemo, kako te pogoje zagotavljati. Ravnovesje na fizičnem nivoju ohranjamo in povrnemo s pomočjo znanj, ki jih ponuja Ajurveda. Ta starodavni sistem naravnega zdravljenja ponuja metode, s katerimi ravnovesje zagotavljamo na praktičen, logičen in sistematičen način. Ajurvedsko znanje o treh osnovnih življenjskih silah in njihovih lastnostih je odlično orodje tudi za tiste ljudi, ki skušajo popraviti porušeno ravnovesje v telesu. S poznavanjem in upoštevanjem ajurvedskih principov ohranjamo telo in um v dobrem stanju vse življenje, saj ves čas ustvarjamo dobre pogoje za njuno ravnovesje.

Enako pomembno je tudi pravo znanje o načinih, s katerimi zagotavljamo dobre pogoje za svojo duhovno rast. Tudi ti načini so preprosti in dostopni vsakemu človeku; naučimo se uporabljati duhovne prakse, ki jih izvajamo vsakodnevno: mantra, molitev in meditacija so načini, s katerimi zagotavljamo pogoj, ki je za duhovno rast bistvenega pomena – to je notranji mir.

Pravo znanje je univerzalno in brezčasno; z njim ustvarjamo okoliščine, ki nas podpirajo na duhovnem in fizičnem nivoju. S pomočjo takih znanj delujemo celostno (napredujemo na obeh ravneh), prvi korak v smeri k duhovni rasti pa naredimo z uravnotežanjem svojih lastnosti na fizičnem nivoju.