3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje PITA-KAPHA oseb?

Uravnoteženje telesa in uma PITA-KAPHA oseb zagotavljamo s povečevanjem lastnosti, ki so nasprotne  značilnim lastnostim  PITA in KAPHA doše:  to so SUHOST, hladnost ali lahkost. V vsakodnevnem življenju naj PITA-KAPHA osebe največjo pozornost namenijo zagotavljanju SUHOSTI, ki je nujna za uravnotežanje njihove značilne vlažnosti.

SUHOST je potrebno povečevati predvsem ob koncu zime in zgodaj spomladi:

  • z uživanjem živil, ki so grenkega ali trpkega okusa,
  • s suho hrano, kuhano brez veliko vode, z minimalno količino masla, olja ali sladkorja,
  • s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar),
  • s suhim in toplim okoljem (sušenje in ogrevanje).

HLADNOST je potrebno povečevati predvsem poleti:

  • s hrano sladkega okusa,
  • s hladnimi živili, tako po temperaturi kot tudi energijsko,
  • z uporabo hladilnih zelišč in začimb, kot so koriander, janež in kardamom, zeliščni čaji,
  • z izogibanjem pikantni, kisli, slani in vroči hrani,
  • z izogibanjem močnemu soncu,
  • z  ohlajevanjem (hladen tuš, plavanje), hladnejše vreme, zimski športi,
  • z zagotavljanjem duševnega in čustvenega miru ter s konstruktivnim načinom življenja.

LAHKOST je potrebno povečevati predvsem pozimi in zgodaj spomladi:

  • z lahkimi jedmi grenkih in trpkih okusov,
  • z lahko, toplo in sveže kuhano hrano,
  • z manj uživanja težke, oljnate, sladke, kisle in slane hrane,
  • z uživanjem svežega sadja, zelenjave in stročnic,
  • s tekmovalnimi športi (zaradi stimulacije),
  • z živahno in redno vsakodnevno telesno vadbo,
  • z zgodnjim spanjem in zgodnjim vstajanjem.

 

Nazaj Naprej