4. Katera je najbolj tipična lastnost VATA-PITA oseb?

Zrak in ogenj,ki sta v tej kombinaciji prevladujoča elementa, določata najbolj tipično lastnost VATA-PITA konstitucije,  to je LAHKOST.

LAHKOST je lastnost, ki je skupna za VATA in PITA došo in je zato pri VATA-PITA osebah najbolj izražena. Tej lastnosti posvečamo največ pozornosti pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju VATA-PITA oseb. Pri telesnih in umskih značilnostihVATA-PITA oseb so opazni znaki, ki so karakteristični za obe doši hkrati (lahkost) ter značilnosti, ki so karakteristične samo za VATA došo (suhost) in samo za PITA došo (vročina).

LAHKOST se na telesu in umukaže v obliki naslednjih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti: lahka, vendar čvrsta telesna zgradba, normalna telesna teža (brez izrazitih nihanj), lahkotno in eksplozivno gibanje, lahkotno jutranje vstajanje, hitro razmišljanje in dojemanje ter učinkovita realizacija idej.

LAHKOST, ki se v telesu in umu poveča, ustvarja neravnotežje pri VATA-PITA osebah. Do povečanje lahkosti pride zaradi številnih vzrokov, kot je na primer prekomerno uživanje lahke hrane (surovo sadje in zelenjava), prekomerno  uživanje hrane grenkega okusa in uživanje stimulansov kofeina, nikotina in alkohola. Lahkost povečuje tudi pretirana fizična aktivnost in preveč stresnih situacij.

Ti dejavniki povzročijo povečanje lahkosti  pri VATA-PITA osebahter se kažejo kot naslednje motnje ali bolezenski znaki: hiperaktivnost, izgubljanje  teže, pomanjkanje apetita, mišični krči, črevesni plini, nespečnost, preobčutljivost, nepotrpežljivost.

TEŽKOST je lastnost s katero uravnotežamo LAHKOST v telesu in umu VATA-PITA oseb.V tej dvojni kombinaciji manjka element zemlja, ki je tako najpomembnejši za uravnoteženje takšne konstitucije. V vsakdanjem življenju naj VATA-PITA osebe zagotovijo potrebno težkost.Zagotavljamo jo z uživanjem hrane sladkega okusa, jemo težje prebavljivo hrano, žitarice in mlečne izdelke. Obroki naj bodo redni. Koristi veliko počitka in spanja ter masaža s sezamovim oljem.

 

Nazaj Naprej