4. Katera je najbolj tipična lastnost VATA oseb?

Zrak,ki je v tej kombinaciji prevladujoč element, določa najbolj tipično lastnost energijske konstitucije VATA,  to je SUHOST.

SUHOST je lastnost, ki je tipična samo za VATA došo in je zato pri VATA osebah najbolj izražena.

Tej lastnosti posvečamo največ pozornosti pri opazovanju telesnih in umskih značilnosti, pri ugotavljanju neravnovesja (motnje, bolezenski znaki) ter pri uravnotežanju VATA doše.

SUHOST se na telesu in umukaže v obliki naslednjih fizičnih, fizioloških in psiholoških značilnosti: suha koža, suhi lasje, suha danka (zaprtje), suhi (pokajoči) sklepi, minimalno potenje, hripav glas ter občutek strahu.

SUHOST, ki se v telesu in umu poveča, ustvarja neravnotežje VATA doše. Do povečanje suhosti pride zaradi številnih vzrokov, kot je na primer suho in vetrovno jesensko vreme, uživanje suhe hrane (suho sadje, suhe žitarice, prepečenec), uživanje hrane pekočega okusa … Ti dejavniki povzročijo povečanje suhosti VATA došeter se kažejo kot naslednje motnje ali bolezenski znaki: pretirano suhe ustnice, suhe oči, pretirano suha, hrapava in luskasta koža, suhi ekcem, razpokane pete, razpokane ustnice, suho, boleče in vneto grlo, suh kašelj, pokanje v sklepih, zaprtje, zapeka, plašnost in tesnoba.

VLAŽNOST je lastnost s katero uravnotežamo SUHOST v telesu in umu VATA oseb.V vsakdanjem življenju naj VATA osebe zagotovijo potrebno vlažnost.Vlažno okolje zagotavljamo z vlažilniki prostora in parnimi kopelmi ter savnami. Jemo sveže kuhano, srednje težko hrano z dodanimi olji ali maslom, uživamo visokokakovostna olja ali Ghee in se zaščitimo pred vetrom in prepihom. Koristijo tudi masaže s sezamovim oljem.

 

Nazaj Naprej