3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje KAPHA oseb?

Osebe z KAPHA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: TEŽKOST, vlažnost in hladnost.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Hrana za Kapha osebe naj bo lahka, suha in topla ter pripravljena s pekočimi začimbami.
  • Prehrana za zmanjšanje Kaphe naj vsebuje pekoče, grenke in trpke okuse.
  • Kapho povečujejo sladek, slan in kisel okus.
  • Izogibajo naj se težki, mastni in mrzli hrani.
  • Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost KAPHA oseb.
  • Primerne so manjše količine hrane, obroki naj bodo manj pogosti.
  • Primerni so trije obroki na dan, glavni obrok naj bo opoldne. Druga dva obroka naj bosta lahka.
  • Kapha osebe naj zvečer ne jedo; takrat naj se še posebej izogibajo težki hrani.
  • Zanje je koristno, če se izognejo zajtrku.
  • Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
  • Za Kapha osebe je najboljša zelenjava.
  • Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
  • Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
  • Redno pijte zeliščne čaje.
  • Občasen post ali izpustitev obroka je v redu.
Nazaj Naprej