Osebe z KAPHA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: TEŽKOST, vlažnost in hladnost.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Hrana za Kapha osebe naj bo lahka, suha in topla ter pripravljena s pekočimi začimbami.
- Prehrana za zmanjšanje Kaphe naj vsebuje pekoče, grenke in trpke okuse.
- Kapho povečujejo sladek, slan in kisel okus.
- Izogibajo naj se težki, mastni in mrzli hrani.
- Prenajedanje in težki obroki zelo povečajo težkost KAPHA oseb.
- Primerne so manjše količine hrane, obroki naj bodo manj pogosti.
- Primerni so trije obroki na dan, glavni obrok naj bo opoldne. Druga dva obroka naj bosta lahka.
- Kapha osebe naj zvečer ne jedo; takrat naj se še posebej izogibajo težki hrani.
- Zanje je koristno, če se izognejo zajtrku.
- Neprimerna je pražena in mastna hrana ter mlečni izdelki.
- Za Kapha osebe je najboljša zelenjava.
- Hrano naj pripravljajo s suhimi metodami kuhanja (pečenje, žar).
- Izogibajte se hladni ali ledeno mrzli vodi.
- Redno pijte zeliščne čaje.
- Občasen post ali izpustitev obroka je v redu.
Nazaj | Naprej |