Osebe z PITA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: VROČINA, vlažnost in lahkost.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Pita osebe potrebujejo prehrano, ki je hladilna, rahlo sušilna in malce težka.
- Primerna je uravnotežena krepilna prehrana, ki zmanjšuje Pito – prevladujejo naj sladek, grenek in trpek okus, uživajte ustrezne količine surove hrane in sokov.
- Pito povečuje kisel, slan in pekoč okus.
- Ostri in močni okusi povečujejo Pito, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
- Zaradi močne in učinkovite prebave je hrana za Pita osebe lahko zelo raznovrstna.
- Za Pita osebe je primerna hladna, surova in ne preveč začinjena hrana. Pri kuhanju ne pretiravajte z oljem.
- Izogibajte se ocvrti in razkuhani hrani.
- Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate, mleko in sladoled).
- Žitarice, sadje in zelenjava ohlajajo vročino Pite, zato naj zavzemajo največji delež v prehrani Pita oseb.
- Mlečni izdelki so primerni, če jih dobro prebavljamo (ne pijte mleka med obrokom).
- Zelo koristna so hladilna zelišča in začimbe: koriander, janež in kardamom.
- Pita osebe naj uporabljajo zmerne količine kakovostnega oljčnega, sončničnega in kokosovega olja ali masla ghee.
- Primerna so vsa sladila razen melase in medu.
- Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.
- Trije redni obroki običajno zadostujejo.
- Vsakodnevno uživajte 50% polnovredne hrane – polnozrnat kruh, žitarice, kuhane žitarice.
- Vsak dan zaužijte 20% proteinov – fižol (ne leča), tofu, tempeh, skuto, mehki sir, surovo mleko, beljak, piščančje in puranje belo meso, zajca, divjačino.
- Vsak dan pojejte 20 – 30% zelenjave – 10 % tega deleža namenite svežemu sadju.
Nazaj | Naprej |