3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje PITA oseb?

Osebe z PITA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: VROČINA, vlažnost in lahkost.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Pita osebe potrebujejo prehrano, ki je hladilna, rahlo sušilna in malce težka.
  • Primerna je uravnotežena krepilna prehrana, ki zmanjšuje Pito – prevladujejo naj sladek, grenek in trpek okus, uživajte ustrezne količine surove hrane in sokov.
  • Pito povečuje kisel, slan in pekoč okus.
  • Ostri in močni okusi povečujejo Pito, blagi in pusti okusi pa jo zmanjšujejo.
  • Zaradi močne in učinkovite prebave je hrana za Pita osebe lahko zelo raznovrstna.
  • Za Pita osebe je primerna hladna, surova in ne preveč začinjena hrana. Pri kuhanju ne pretiravajte z oljem.
  • Izogibajte se ocvrti in razkuhani hrani.
  • Poleti je potrebno jesti hladno osvežujočo hrano (solate, mleko in sladoled).
  • Žitarice, sadje in zelenjava ohlajajo vročino Pite, zato naj zavzemajo največji delež v prehrani Pita oseb.
  • Mlečni izdelki so primerni, če jih dobro prebavljamo (ne pijte mleka med obrokom).
  • Zelo koristna so hladilna zelišča in začimbe: koriander, janež in kardamom.
  • Pita osebe naj uporabljajo zmerne količine kakovostnega oljčnega, sončničnega in kokosovega olja ali masla ghee.
  • Primerna so vsa sladila razen melase in medu.
  • Izogibajte se kavi in alkoholu, pijte zeliščne čaje.
  • Trije redni obroki običajno zadostujejo.
  • Vsakodnevno uživajte 50% polnovredne hrane – polnozrnat kruh, žitarice, kuhane žitarice.
  • Vsak dan zaužijte 20% proteinov – fižol (ne leča), tofu, tempeh, skuto, mehki sir, surovo mleko, beljak, piščančje in puranje belo meso, zajca, divjačino.
  • Vsak dan pojejte 20 – 30% zelenjave10 % tega deleža namenite svežemu sadju.
Nazaj Naprej