Osebe z VATA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: SUHOST, HLADNOST in LAHKOST.
Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:
- Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladujejo sladek, kisel in slan okus.
- Hrana naj bo vlažna, težka in topla, obroki pa majhni, pogosti in redni.
- Pri kuhanju se uporabljajo zelišča, ki uravnavajo prebavo.
- Izogibajte se hitri hrani, instant živilom in prazni hrani (junk food).
- V enem obroku ne kombinirajte preveč različnih vrst hrane.
- Uporabljate lahko blage začimbe in sol.
- Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
- Majhne količine vina ali drugih alkoholnih pijač se lahko pije samo pri jedi.
- Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker suši organizem in povečuje čustveno labilnost, še posebej negotovost.
- Nedopustno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
- Samo presna prehrana ni primerna za Vata osebe.
- Pravilno kombiniranje hrane je za Vata osebe pomembnejše kot za ostale konstitucije, saj imajo Vata osebe slabo prebavo.
- Jedi iz enega lonca so najprimernejše prav za Vata osebe (juhe, kaše, golaž in paprikaš so jedi, v katerih meso, stročnice, zelenjava in žitarice izgubijo svoje posamezne značilnosti in se združijo v dobro kombinirano celoto).
- Neredna prehrana Vata osebam škoduje in dodatno poslabšuje prebavo.
- Vsakodnevno uživajte 50% polnovredne hrane – polnovredne kuhane žitarice in kakovostne vrste kruha.
- Vsak dan zaužijte 20% proteinov – jajca, kakovostne mlečne izdelke, perutnino, ribe, morsko hrano, govedino, tofu, črno in rdečo lečo.
- Vsak dan pojejte 20 – 30% sveže zelenjave – 10 % tega deleža namenite svežemu sadju.
Nazaj | Naprej |