3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje VATA oseb?

Osebe z VATA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnoteženje svojih najizrazitejših lastnosti: SUHOST, HLADNOST in LAHKOST.

Upoštevajte osnovne napotke za uravnoteženo prehrano:

  • Primerna je hranljiva, krepilna prehrana, v kateri prevladujejo sladek, kisel in slan okus.
  • Hrana naj bo vlažna, težka in topla, obroki pa majhni, pogosti in redni.
  • Pri kuhanju se uporabljajo zelišča, ki uravnavajo prebavo.
  • Izogibajte se hitri hrani, instant živilom in prazni hrani (junk food).
  • V enem obroku ne kombinirajte preveč različnih vrst hrane.
  • Uporabljate lahko blage začimbe in sol.
  • Izogibati se je potrebno hladni vodi in ledu ter stimulativnim pijačam – npr. kavi.
  • Majhne količine vina ali drugih alkoholnih pijač se lahko pije samo pri jedi.
  • Grenka, trpka in pekoča hrana je manj primerna, ker  suši organizem in povečuje čustveno labilnost, še posebej negotovost.
  • Nedopustno je prenajedanje ali uživanje zelo težkih obrokov.
  • Samo presna prehrana ni primerna za Vata osebe.
  • Pravilno kombiniranje hrane je za Vata osebe pomembnejše kot za  ostale konstitucije, saj imajo Vata osebe slabo prebavo.
  • Jedi iz enega lonca so najprimernejše prav za Vata osebe (juhe, kaše, golaž in paprikaš  so jedi, v katerih meso, stročnice, zelenjava in žitarice izgubijo svoje posamezne značilnosti in se združijo v dobro kombinirano celoto).
  • Neredna prehrana Vata osebam škoduje in dodatno poslabšuje prebavo.
  • Vsakodnevno uživajte 50% polnovredne hrane – polnovredne kuhane žitarice in kakovostne vrste kruha.
  • Vsak dan zaužijte 20% proteinov – jajca, kakovostne mlečne izdelke, perutnino, ribe, morsko hrano, govedino, tofu, črno in rdečo lečo.
  • Vsak dan pojejte 20 – 30% sveže zelenjave10 % tega deleža namenite svežemu sadju.
Nazaj Naprej