Kaj je MEDITACIJA

Meditacija v pomenu tehnike  pomeni  umirjanje uma, v pomenu stanja pa stanje brez misli.

Je pomembno orodje pri doseganju človekovega ravnotežja. Naši dnevi so napolnjeni z umsko dejavnostjo, zato je zelo blagodejno, če si vsak dan vzamemo nekaj časa, da um sprostimo in se umaknemo iz sveta misli. Seveda je naš um v začetku kot  nevzgojena živalca in skače in skače in se nikakor noče umiriti. Zato obstajajo nekatere tehnike, ki nam pri umirjanju pomagajo.

Meditacija NI koncentracija, kajti pri koncentraciji je potreben napor, pri meditaciji pa gre za popolno sprostitev. Vse misli dopustimo, ničemur se ne upiramo. Ko uspemo gledati tok naših misli, kot da bi se skozi nas vrtel film, se ne vpletamo  vanje,  jim ne dajemo več pozornosti  in s tem energije.  Ker jih ne hranimo več,  počasi  izginjajo in mi se znajdemo v blagodejni tišini, ki nas zdravi in pomirja. To je stanje onkraj uma. Takrat ga presežemo oz. transcendiramo in izkusimo, da smo veliko več kot samo misel ali telo. V sebi čutimo mir in hkrati neko poživljujočo energijo, ki vibrira skozi nas. To je v bistvu življenje samo, energija življenja oz. božanska vibracija, ki teče skozi našo obliko in jo oživlja.

Meditacija je eno od najbolj vznemirljivih potovanj, kar jih poznamo. To je potovanje vase in spoznavanje pravega sebe onkraj uma in oblike. Takrat se šele zavemo pomena besed : Gnothi Seauton (spoznaj samega sebe), ki je zapisano na preročišu v Delfah.

Seveda pa je edino, kar je merodajno v vsej tej zgodbi naša izkušnja. Te izkušnje ne more nadomestiti nobena teorija. Zatorej – prisrčno vabljeni v izkušanje, na  potovanje v notranji  svet.

» Na začetek poglavja