Prehrana in energija OKUSOV po AJURVEDI

Prilagajanje načina prehrane potrebam (energijski konstituciji) posameznika.

PREHRANSKA TERAPIJA

Ustrezna prehrana je glavni dejavnik pri zdravljenju fizičnega telesa, ki ga izgrajuje hrana.

  • Brez spremembe prehrane ne moremo pričakovati, da se bo telo, ki je rezultat hrane, bistveno spremenilo – ne glede na druge ukrepe, ki jih morda izvajamo.
  • Neustrezna prehrana je glavni fizični vzrok bolezni.
  • Če izboljšamo prehrano, izločimo temeljne vzroke bolezni.
  • S svojim pristopom različnih telesnih zgradb Ajurveda poudarja pomen ustrezne prehrane za posameznika – to je temelj zdravja.

Zelišča in hrana vsebujejo enake energije in jih lahko obravnavamo po enakih principih.

  • Pri obojih upoštevamo okus, energijo, elemente in doše.
  • Zelišča nudijo subtilno prehrano, hrana pa močnejšo in bolj snovno.
  • Terapija z zelišči je učinkovita ob podpori ustrezne prehrane.
  • Prehrana lahko poveča ali nasprotuje učinkom zdravilnih zelišč.
  • Običajno bo neharmonična prehrana izničila ali zelo omejila učinek ustreznih zelišč; ta se bodo zato izkazala kot neučinkovita.

Prehrana je lahko sama po sebi učinkovita terapija.

  • Učinki ustrezne prehrane se pokažejo počasi, vendar so po določenem času ravno tako zanesljivi kot učinki zelišč.
  • Prehranska terapija je običajno najbolj varen način zdravljenja.
  • Lahko jo uporabimo samostojno, kadar nimamo dovolj znanja za ustrezno predpisovanje zeliščne terapije.
  • Prehrana je bistvo učinkovite skrbi zase.

Ajurveda se v prvi vrsti ukvarja z energijo hrane – to je način za uravnoteženje doš Vate, Pite in Kaphe.

  • Ne ukvarja se tako zelo s posebnimi prehranskimi zahtevami in dejansko vsebnostjo mineralov, vitaminov  ter kemično sestavo hrane.
  • Z vidika Ajurvede NE!! obstaja standardna prehrana, ki bi ustrezala vsem.
  • Ne obstajajo minimalne dnevne potrebe.
  • Vodilo Ajurvede je: hrana, ki jo zaužijemo in način, kako jo pojemo, naj bosta v harmoniji z energijsko konstitucijo posameznika. 
  • Osnovno razvrščanje hrane je vezano na posamezne doše.

Osnovna informacija o hrani je po Ajurvedi vsebovana v njenem okusu. Zaradi tega je Ajurveda tako preprosta za uporabo. Ne potrebujete nobenih intelektualnih razglabljanja ali analiz hrane,  da bi se znali uravnotežiti.  Zadostuje senzor v naših telesih in sicer čutilo za okus-JEZIK. Z njim se lahko v vsaki situaciji uravnotežate s hrano, če poznate kateri okus vašo najbolj zastopano došo ali dve doši pomirja.

Ajurveda loči šest okusov: sladek, kisel, slan, grenak, oster (pikanten) in trpek. 

Na delavnici bomo spoznavali:

  • okuse, ki so primerni za uravnotežanje konstitucije posameznika,
  • okuse, ki so primerni v posameznem letnem času,
  • okuse, ki grejejo oz. hladijo,
  • okuse, ki sušijo oz. vlažijo,
  • okuse, ki telo čistijo,
  • okuse, ki telo hranijo oz. izgrajujejo,
  • kaj povzroča pretirana uporaba posameznih okusov,
  • kaj povzroča premajhna uporaba posameznih okusov…

» Na začetek poglavja