Prilagajanje načina prehrane potrebam (energijski konstituciji) posameznika.
PREHRANSKA TERAPIJA
Ustrezna prehrana je glavni dejavnik pri zdravljenju fizičnega telesa, ki ga izgrajuje hrana.
- Brez spremembe prehrane ne moremo pričakovati, da se bo telo, ki je rezultat hrane, bistveno spremenilo – ne glede na druge ukrepe, ki jih morda izvajamo.
- Neustrezna prehrana je glavni fizični vzrok bolezni.
- Če izboljšamo prehrano, izločimo temeljne vzroke bolezni.
- S svojim pristopom različnih telesnih zgradb Ajurveda poudarja pomen ustrezne prehrane za posameznika – to je temelj zdravja.
Zelišča in hrana vsebujejo enake energije in jih lahko obravnavamo po enakih principih.
- Pri obojih upoštevamo okus, energijo, elemente in doše.
- Zelišča nudijo subtilno prehrano, hrana pa močnejšo in bolj snovno.
- Terapija z zelišči je učinkovita ob podpori ustrezne prehrane.
- Prehrana lahko poveča ali nasprotuje učinkom zdravilnih zelišč.
- Običajno bo neharmonična prehrana izničila ali zelo omejila učinek ustreznih zelišč; ta se bodo zato izkazala kot neučinkovita.
Prehrana je lahko sama po sebi učinkovita terapija.
- Učinki ustrezne prehrane se pokažejo počasi, vendar so po določenem času ravno tako zanesljivi kot učinki zelišč.
- Prehranska terapija je običajno najbolj varen način zdravljenja.
- Lahko jo uporabimo samostojno, kadar nimamo dovolj znanja za ustrezno predpisovanje zeliščne terapije.
- Prehrana je bistvo učinkovite skrbi zase.
Ajurveda se v prvi vrsti ukvarja z energijo hrane – to je način za uravnoteženje doš Vate, Pite in Kaphe.
- Ne ukvarja se tako zelo s posebnimi prehranskimi zahtevami in dejansko vsebnostjo mineralov, vitaminov ter kemično sestavo hrane.
- Z vidika Ajurvede NE!! obstaja standardna prehrana, ki bi ustrezala vsem.
- Ne obstajajo minimalne dnevne potrebe.
- Vodilo Ajurvede je: hrana, ki jo zaužijemo in način, kako jo pojemo, naj bosta v harmoniji z energijsko konstitucijo posameznika.
- Osnovno razvrščanje hrane je vezano na posamezne doše.
Osnovna informacija o hrani je po Ajurvedi vsebovana v njenem okusu. Zaradi tega je Ajurveda tako preprosta za uporabo. Ne potrebujete nobenih intelektualnih razglabljanja ali analiz hrane, da bi se znali uravnotežiti. Zadostuje senzor v naših telesih in sicer čutilo za okus-JEZIK. Z njim se lahko v vsaki situaciji uravnotežate s hrano, če poznate kateri okus vašo najbolj zastopano došo ali dve doši pomirja.
Ajurveda loči šest okusov: sladek, kisel, slan, grenak, oster (pikanten) in trpek.
Na delavnici bomo spoznavali:
- okuse, ki so primerni za uravnotežanje konstitucije posameznika,
- okuse, ki so primerni v posameznem letnem času,
- okuse, ki grejejo oz. hladijo,
- okuse, ki sušijo oz. vlažijo,
- okuse, ki telo čistijo,
- okuse, ki telo hranijo oz. izgrajujejo,
- kaj povzroča pretirana uporaba posameznih okusov,
- kaj povzroča premajhna uporaba posameznih okusov…