5. Življenje po Ajurvedi

Ajurvedski življenjski slog podpira in izboljšuje ravnovesje telesa in uma ter nas sam po sebi spodbuja tudi k duhovnemu razvoju. Gre za čist način življenja, ki omogoča življenje v skladu s svojimi lastnostmi in lastnostmi okolja. S pravilnimi življenjskimi navadami zagotavljamo ravnovesje telesa in uma, ki sta osnova za nadaljnjo duhovno rast.

Odgovorna skrb zase in preproste izboljšave svojih življenjskih navad so najboljša preventiva za ohranjanje zdravja. Z vsakodnevnim spontanim in neprisiljenim pravilnim delovanjem sami ustvarjamo najboljše možne pogoje za svoj napredek. Fizično zdravje podpirajo: ustrezna mera počitka, sebi primerna telesna vadba, čistoča telesa in bivanje v spodbudnem in naravnem okolju.

Še pomembnejša naloga od  ravnovesja na fizičnem nivoju je doseganje notranjega miru. Zagotavljamo ga s pravim odnosom do soljudi in z optimističnim pogledom na življenje. Zelo pomembno je opravljati poklic, s katerim izpolnjujemo svoje življenjsko poslanstvo. V odnosih z drugimi ljudmi smo iskreni, skromni, umirjeni in nevsiljivi.

Za doseganje ravnovesja v telesu in umu je izrednega pomena ustrezna prehrana. Lahka in čista živila umirjajo um – to umirjanje najbolj podpremo z uživanjem svežega sadja in zelenjave. Naravno sladek okus v sadju najbolj spodbuja harmonično in umirjeno delovanje uma. Primerne so vse vrste sadja, ki ga uživamo zmerno in v skladu z letnimi časi. Ostala živila uživamo čim bolj nepredelana in naravna, obroki naj bodo zmerni, preprosti in uravnoteženi z ustreznimi zelišči in začimbami. Uživamo čim več surovih in sveže kuhanih vegetarijanskih jedi.

Z ajurvedskim slogom življenja torej na fizičnem nivoju zagotovimo najbolj optimalne pogoje za duhovni razvoj, ki je edini resnični namen človekovega življenja.

 

1. Kakšen je ajurvedski način življenja?

Ajurvedski način življenja pomeni vseživljenjsko ustvarjanje pogojev, ki omogočajo življenje v harmoniji s svojimi lastnostmi in okoljem. Za ustvarjanje takih pogojev smo odgovorni sami. Pomembno je, da se ustrezno odzivamo na nenehne spremembe okoli sebe in živimo usklajeno z ritmi narave. Za to je potrebno spoštovati določen red, ki ga zagotavljamo s preprostimi ajurvedskimi načini. Skrb zase vključuje spoštljiv odnos do svojega telesa in uma, ki ju želimo ves čas ohranjati v optimalnem stanju. S preprostimi izboljšavami svojih življenjskih navad lahko sproti odpravljamo manjše nepravilnosti in neravnovesja in s tem zagotovimo, da velike težave sploh ne nastanejo. Ta način življenja pomeni, da s svojim vsakodnevnim delovanjem spontano ustvarjamo najboljše možne pogoje za harmonično delovanje telesa in uma.

» Preberite več …

2. Kakšen način življenja spodbuja ravnovesje telesa in uma?

Ravnovesje telesa in uma dosežemo in ohranjamo z ustreznim življenjskim slogom. Za ohranjanje fizičnega zdravja (ravnovesja) najbolje poskrbimo z ustrezno mero počitka, zagotovimo dovolj telesne vadbe in čistočo telesa ter omogočimo bivanje v prijetnem okolju. Fizično čistost zagotavljamo v veliki meri tudi s prehrano, ki vsebuje čim več surovih in sveže kuhanih vegetarijanskih jedi. Za čist in uravnotežen življenjski slog je poleg fizičnih dejavnikov potrebno spoštovati tudi načine, s katerimi zagotavljamo prave pogoje za doseganje notranjega miru. Pri tem so pomembni  pravi odnosi s soljudmi, sočutje in zmernost v vseh življenjskih situacijah.

» Preberite več …

3. Kakšna hrana umirja telo in um?

V ajurvedskem načinu življenja je zelo pomemben dejavnik ustrezna prehrana, ker spodbuja čistost, jasnost in umirjenost telesa in uma. Ravnovesje v telesu in umu najbolj podpremo z uživanjem svežega sadja in zelenjave. Ta živila so blagega in uravnoteženega okusa, so lahka in nepredelana. Umirjenost in jasnost uma najbolj podpira sladek okus. Zagotovimo ga z raznimi vrstami svežega sezonskega sadja. Druga najboljša izbira so sveža in kuhana zelenjava ter zelenjavni sokovi. Tudi druga  živila v prehrani naj bodo čim bolj nepredelana in kakovostna. Poleg kakovosti je zelo pomembna  zmernost: obroki naj bodo skromni in preprosti. Hrano vedno pripravljamo in uživamo v umirjenem in zadovoljnem stanju.

» Preberite več …

 

Nazaj