5. Življenje po Ajurvedi

Ajurvedski življenjski slog podpira in izboljšuje ravnovesje telesa in uma ter nas sam po sebi spodbuja tudi k duhovnemu razvoju. Gre za čist način življenja, ki omogoča življenje v skladu s svojimi lastnostmi in lastnostmi okolja. S pravilnimi življenjskimi navadami zagotavljamo ravnovesje telesa in uma, ki sta osnova za nadaljnjo duhovno rast.

Odgovorna skrb zase in preproste izboljšave svojih življenjskih navad so najboljša preventiva za ohranjanje zdravja. Z vsakodnevnim spontanim in neprisiljenim pravilnim delovanjem sami ustvarjamo najboljše možne pogoje za svoj napredek. Fizično zdravje podpirajo: ustrezna mera počitka, sebi primerna telesna vadba, čistoča telesa in bivanje v spodbudnem in naravnem okolju.

Še pomembnejša naloga od  ravnovesja na fizičnem nivoju je doseganje notranjega miru. Zagotavljamo ga s pravim odnosom do soljudi in z optimističnim pogledom na življenje. Zelo pomembno je opravljati poklic, s katerim izpolnjujemo svoje življenjsko poslanstvo. V odnosih z drugimi ljudmi smo iskreni, skromni, umirjeni in nevsiljivi.

Za doseganje ravnovesja v telesu in umu je izrednega pomena ustrezna prehrana. Lahka in čista živila umirjajo um – to umirjanje najbolj podpremo z uživanjem svežega sadja in zelenjave. Naravno sladek okus v sadju najbolj spodbuja harmonično in umirjeno delovanje uma. Primerne so vse vrste sadja, ki ga uživamo zmerno in v skladu z letnimi časi. Ostala živila uživamo čim bolj nepredelana in naravna, obroki naj bodo zmerni, preprosti in uravnoteženi z ustreznimi zelišči in začimbami. Uživamo čim več surovih in sveže kuhanih vegetarijanskih jedi.

Z ajurvedskim slogom življenja torej na fizičnem nivoju zagotovimo najbolj optimalne pogoje za duhovni razvoj, ki je edini resnični namen človekovega življenja.

 

1. Kakšen je ajurvedski način življenja?

[box]Ajurvedski način življenja pomeni vseživljenjsko ustvarjanje pogojev, ki omogočajo življenje v harmoniji s svojimi lastnostmi in okoljem. Za ustvarjanje takih pogojev smo odgovorni sami. Pomembno je, da se ustrezno odzivamo na nenehne spremembe okoli sebe in živimo usklajeno z ritmi narave. Za to je potrebno spoštovati določen red, ki ga zagotavljamo s preprostimi ajurvedskimi načini. Skrb zase vključuje spoštljiv odnos do svojega telesa in uma, ki ju želimo ves čas ohranjati v optimalnem stanju. S preprostimi izboljšavami svojih življenjskih navad lahko sproti odpravljamo manjše nepravilnosti in neravnovesja in s tem zagotovimo, da velike težave sploh ne nastanejo. Ta način življenja pomeni, da s svojim vsakodnevnim delovanjem spontano ustvarjamo najboljše možne pogoje za harmonično delovanje telesa in uma.

» Preberite več … [/box]

2. Kakšen način življenja spodbuja ravnovesje telesa in uma?

[box]Ravnovesje telesa in uma dosežemo in ohranjamo z ustreznim življenjskim slogom. Za ohranjanje fizičnega zdravja (ravnovesja) najbolje poskrbimo z ustrezno mero počitka, zagotovimo dovolj telesne vadbe in čistočo telesa ter omogočimo bivanje v prijetnem okolju. Fizično čistost zagotavljamo v veliki meri tudi s prehrano, ki vsebuje čim več surovih in sveže kuhanih vegetarijanskih jedi. Za čist in uravnotežen življenjski slog je poleg fizičnih dejavnikov potrebno spoštovati tudi načine, s katerimi zagotavljamo prave pogoje za doseganje notranjega miru. Pri tem so pomembni  pravi odnosi s soljudmi, sočutje in zmernost v vseh življenjskih situacijah.

» Preberite več …[/box]

3. Kakšna hrana umirja telo in um?

[box]V ajurvedskem načinu življenja je zelo pomemben dejavnik ustrezna prehrana, ker spodbuja čistost, jasnost in umirjenost telesa in uma. Ravnovesje v telesu in umu najbolj podpremo z uživanjem svežega sadja in zelenjave. Ta živila so blagega in uravnoteženega okusa, so lahka in nepredelana. Umirjenost in jasnost uma najbolj podpira sladek okus. Zagotovimo ga z raznimi vrstami svežega sezonskega sadja. Druga najboljša izbira so sveža in kuhana zelenjava ter zelenjavni sokovi. Tudi druga  živila v prehrani naj bodo čim bolj nepredelana in kakovostna. Poleg kakovosti je zelo pomembna  zmernost: obroki naj bodo skromni in preprosti. Hrano vedno pripravljamo in uživamo v umirjenem in zadovoljnem stanju.

» Preberite več … [/box]

 

Nazaj  

Vaši komentarji ...