PITA

Energijska konstitucija – PITA

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij(doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena. Pomembno je vedeti,  katera je ta lastnost, kajti nanjomoramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija  PITA izhaja iz elementov ognja in vode, ki tako posledično določata njene lastnosti. Tri najbolj značilne lastnosti PITA konstitucije, ki izhajajo iz teh dveh elementov, so vročina, vlažnost in lahkost.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma PITA oseb ?

Značilnosti telesa in uma PITA oseb pogojujejotri temeljne lastnosti PITA doše: VROČINA, vlažnost in lahkost. Pita osebe imajo dobro cirkulacijo, njihova telesna temperatura je višja od normalne. Njihova koža je topla, prav tako dlani in stopala. Ob fizičnem naporu ali na soncu jim koža hitro pordeči, saj je zelo občutljiva. Lasje in koža so mastni. Te osebe se močno potijo, še posebej v vročini. Značilna zanje sta tudi velik apetit in dobra prebava. Pita osebe imajo srednjo telesno zgradbo in čvrsto mišičevje. Zlahka  pridobijo in izgubijo težo. Gibljejo se lahkotno, zjutraj zlahka vstanejo iz postelje. Pita osebe razmišljajo in dojemajo dokaj hitro. So nagle jeze in kritični, nagnjeni so k obsojanju in  ljubosumju ter želijo vedno imeti vse pod nadzorom.

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje PITA oseb ?

Neravnotežje v telesu in umu PITA oseb nastane zaradi povečane vročine, vlažnosti ali lahkosti. Pri izpostavljanju vročini ali vročemu vremenu se jim vročina v telesu poveča. Prav tako jo povečuje prekomerno uživanje pekoče, kisle in slane hrane. Prevelika uporaba masla in dodatnih maščob pri Pita osebah povečuje vlažnost.Uživanje  stimulansov in preveč fizične aktivnosti pri teh osebah povečuje lahkost. V neravnovesje jih pripeljejo tudi prenaporno delo, pretirano razmišljanje in prevelik trud. Posledice neravnovesja se pri PITA osebah kažejo v vročičnih stanjih, pojavljajo se vnetja kože ter vnetja oči in grla. Te osebe pogosto trpijo zaradi razjed na želodcu, hemeroidov in driske. Koža je dostikrat aknasta, pojavljajo se rdeči kožni izpuščaji in turi. Znaki neravnovesja pri Pita osebah so tudi nagla jeza, agresivnost in ljubosumje.

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje PITA oseb ?

Uravnotežanje telesa in uma PITA oseb dosežemo z dovajanjem hladnosti, suhosti in težkosti. Jemo sladko hrano in hladna živila, poleti uživamo hladno in osvežujočo hrano. Priporočljiva so hladilna zelišča in začimbe. Uživamo sveže kuhano in surovo hrano, mlečne izdelke in kompleksne ogljikove hidrate. Obroki naj bodo redni. Blagodejna so grenka, trpka in zapiralna živila, izogibamo pa se oljnati hrani. Pita osebe naj se ne izpostavljajo močnemu soncu in pretirano svetli luči. V vročini nujno potrebujejo ohlajevanje, koristna je tudi masaža s sončničnim oljem. Pita osebe potrebujejo dnevno rutino z zmernim gibanjem, ohranjajo naj duševni in čustveni mir. Izogibajo naj se konfliktom in zmanjšajo gonjo za uspehom.

» Preberite več…

4. Katera je najbolj tipična lastnost PITA oseb ?

Najbolj tipična lastnost Pita oseb je VROČINA. Na to lastnost naj bodo Pita osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav – še posebej v poletnem času. Za uravnotežanje pretirane vročine naj Pita osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – hladnosti: jedo naj sladko in hladno hrano (sladoled, mleko, zelenjavo, sadje)  ter osvežujoča živila, uporabljajo naj hladilna zelišča in začimbe ter se hladijo s hladnimi prhami in hladnimi napitki. Izogibajo naj se močnemu soncu in vročim prostorom. Zagotavljanje ustrezne HLADNOSTI je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri Pita osebah.

» Preberite več...

 

Nazaj Naprej