PITA – KAPHA

Energijska konstitucija PITA-KAPHA

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij (doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena. Pomembno je vedeti, katera je ta lastnost, kajti nanjo moramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija PITA-KAPHA izhaja iz kombinacije elementov ognja, vode in zemlje, ki tako posledično določajo njene lastnosti. Tri najbolj značilne lastnosti PITA-KAPHA konstitucije, ki izhajajo iz teh elementov, so vlažnost, vročina in težkost.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma PITAKAPHA oseb ?

Značilnosti telesa in uma PITA-KAPHA oseb pogojujejotri skupne lastnosti PITA in KAPHA doše: VLAŽNOST, vročina in težkost. PITA-KAPHA osebe imajo mastno in mehko kožo, mastne lase ter vlažne dlani in stopala. Pri njih je močno potenje vedno prisotno. Pozno spomladi in poleti postane pri PITA-KAPHA osebah bolj izrazita vročina, ki se kaže v povečanem občutku toplote v telesu, koža je občutljiva in občasno lahko vneta. Poletna vročina lahko povzroča slabo počutje in utrujenost. Posledica povečane vročine v telesu in umu PITA-KAPHA oseb je lahko tudi jeza. PITA-KAPHA osebe imajo močnejšo postavo, dokaj lahko pridobivajo telesno težo. Gibljejo se bolj počasi in zjutraj ne vstajajo zlahka. Te osebe običajno potrebujejo čas za temeljit premislek, so stabilne in navezane. 

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje PITAKAPHA oseb ?

Neravnotežje v telesu in umu PITA-KAPHA oseb nastane zaradi povečane VLAŽNOSTI, vročine ali težkosti. Povečano vlažnost povzroča prekomerno uživanje slane hrane,mlečnih izdelkov in pšenice, prav tako pa jo povečujemo tudi s pretiranim uživanjem maščob ter sladkega in sočnega sadja. Vročinopovečuje uživanje pekoče, kisle in slane hrane, težkost pa povečujejo sladka hrana, mlečni izdelki in pšenica. Prekomerno spanje, brezdelje in nenehno poseganju po hrani še dodatno povečujejo neravnotežje. Posledice neravnotežja se kažejo kot prehladi, zamašeni sinusi in nos, sluz v grlu ali pljučih. Povečana vročina se kaže kot neprijeten občutek toplote v telesu, lahko se pojavijo vnetja kože, oči in grla. Povečana težkost se kaže kot občutek teže, prebava je počasna, jutranje vstajanje je težavno. Znak neravnovesja je tudi čustveno prenajedanje in duševna otopelost.

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje PITAKAPHA oseb ?

Uravnotežanje telesa in uma PITA-KAPHA oseb dosežemo z uvajanjem SUHOSTI, hladnosti ali lahkostiv vsakodnevno življenje.Jemo grenka in trpka živila ter suho hrano, pripravljeno z minimalno količino masla, olj ali sladkorja. Bivamo v suhem okolju. Hladnost zagotavljamo s sladko in hladno hrano, uživamo tudi hladilna zelišča in začimbe. Izogibamo se pikantnim, kislim in slanim jedem. Zelo koristno je ohlajevanje s hladno prho. PITA-KAPHA osebe naj vsakodnevno poskrbijo za sprostitev in umirjanje. Lahkost zagotavljamo z lahko, toplo in sveže kuhano hrano, uživamo grenka in trpka živila. Izogibamo se težki in oljnati hrani. Primerni so sveže sadje, zelenjava in stročnice. PITA-KAPHA osebe potrebujejo živahno in redno telesno vadbo, lahkost pa ohranjajo tudi z zgodnjim spanjem in zgodnjim vstajanjem.

» Preberite več…

4. Katera je najbolj tipična lastnost PITAKAPHA oseb ?

Najbolj tipična lastnost PITA-KAPHA oseb je VLAŽNOST. Na to lastnost naj bodo PITA-KAPHA osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav – še posebej, če pretiravajo z uživanjem slane hrane, maščob, žitaric in mlečnih izdelkov. Za uravnotežanje  pretirane vlažnosti naj PITA-KAPHA osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – suhosti. Jedo naj živila grenkega in trpkega okusa ter suho hrano. Primerne so suhe metode kuhanja z minimalnim dodajanjem masla, olj ali sladkorja. Najprimernejše je bivanje v suhem in toplem okolju. Zagotavljanje ustrezne SUHOSTI je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri PITA-KAPHA osebah.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej