PITA

Napotki za zdravje PITA oseb

Napotki za ohranjanje zdravja opisujejo načine, s katerimi ustvarjamo prave pogoje, da se zdravje v nas zgodi spontano. Naše zdravje je torej rezultat pogojev, ki jih z načinom življenja zagotavljamo vsakodnevno.

Z upoštevanjem osnovnih pravil, kot so jutranje čiščenje, uživanje sezonske, lokalne in raznovrstne hrane v zmernih količinah …. lahko dokaj enostavno zagotovimo dobro stanje našega organizma. Jutranje čiščenje spontano podpre naravni proces izločanja telesnih strupov, ustrezna prehrana (sezonska, lokalna) pa spontano uravnoteža spremenljive vplive okolja (letni časi, vreme). Te preproste navade že same po sebi zagotavljajo dovolj dobre pogoje za ohranjanje zdravja.

V vsakdanjem življenju se lahko zgodi, da preproste in spontane navade za zagotavljanje zdravja ne zadoščajo več, zato v telesu pride do neravnovesja. Izgubljeno ravnovesje lahko povrnemo in ga nato ohranjamo z upoštevanjem napotkov, ki jih ponuja Ajurveda. Ti napotki so nadgradnja prej omenjenih preprostih navad. Z Ajurvedskim znanjem lahko sami šeučinkoviteje ustvarjamo pogoje za ohranjanje zdravja in tako poskrbimo za še učinkovitejšo preventivo.

Za uporabo ajurvedskega znanja v življenju je nujno potrebno razumeti  logiko in preproste principe Ajurvede. Ko se jih naučimo uporabljati, z njimi zelo preprosto ustvarjamo pogoje za zdravje, saj ni potrebno slediti zapletenim teorijam in obširnim preglednicam.

Ajurveda ponuja možnost, da najprej spoznamo lastnosti svoje konstitucije in se naučimo uporabljati princip Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. Naš naslednji korak v vsakdanjem življenju je, da svoje lastnosti natančno opazujemo in zaznamo njihove spremembe. Tretji korak je ukrepanje v skladu s principom o uravnotežanju določene lastnosti z njej nasprotno lastnostjo. Preprost primer takega ravnanja je npr. ohlajanje s hladno prho, kadar se v nas preveč poveča vročina.

Ti trije preprosti koraki omogočajo učinkovito preventivno delovanje, s katerim stalno zagotavljamo prave pogoje za ohranjanje zdravja (ravnovesja).

 

1. Kako v vsakdanjem življenju zagotavljati preproste pogoje za ohranjanje zdravja?

Preproste pogoje za ohranjanje zdravja lahko vsakodnevno zagotavljamo z dokaj preprostimi načini. S pitjem tople vode na tešče spodbudimo naravni proces jutranjega čiščenja, saj je jutro najprimernejši čas za odstranjevanje odpadnih snovi iz organizma. Po kozarcu tople vode naj sledi aerobno gibanje, ki spodbudi pretok limfe. Zadošča 10 do 20 počepov na svežem zraku, ker telesna aktivnost pospešuje izločanje nakopičenih strupov iz organizma. Zelo pomemben dejavnik, s katerim ustvarjamo dobre pogoje za ohranjanje zdravja, je tudi hrana. Vsakodnevna prehrana, ki je sezonska, lokalna, raznovrstna in količinsko zmerna, je najbolj usklajena z našimi potrebami.

» Preberite več …

2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja je potrebno najprej spoznati svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje. Pri PITA osebah je VROČINA najizrazitejša lastnost, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Pri teh  osebah se VROČINA najbolj poveča poleti in v vročem  vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno HLADNOST. Po principu uravnotežanja z nasprotno lastnostjo bomo povečano vročino torej uravnotežali z ustrezno HLADNOSTJO. Zagotavljamo jo predvsem s hrano sladkega, grenkega in trpkega okusa. Pita osebe naj bodo posebej pozorne na povečano vročino v življenjskem obdobju od 15. do 60. leta starosti. V tem aktivnem življenjskem obdobju je potrebno z ohlajevalno prehrano zagotavljati ustrezno HLADNOST.

» Preberite več …

3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje PITA oseb?

Osebe s PITA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnotežitev svojih najizrazitejših lastnosti: VROČINA, VLAŽNOST in LAHKOST. Zanje je primerna hladilna, rahlo sušilna in malce težka prehrana, v kateri prevladujejo  sladek, grenek in trpek okus. Uživajo naj  hladne, surove in ne preveč začinjene jedi. Zelo koristno je dodajanje ohlajevalnih zelišč. Pita osebam najbolj ustrezajo žitarice, sadje in zelenjava. Hrana naj bo čim bolj raznovrstna, trije redni obroki Pita osebam običajno zadostujejo. Izogibajo naj se pekočim, kislim in slanim jedem. Ocvrta in razkuhana hrana je za PITA osebe neprimerna. Pretirano uživanje stimulativnih pijač je za PITA osebe še posebej škodljivo.

» Preberite več …

 

Nazaj Naprej