VATA – KAPHA

Energijska konstitucija VATA-KAPHA

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij (doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena. Pomembno je vedeti, katera je ta lastnost, kajti nanjo moramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija VATA-KAPHA izhaja iz kombinacije elementov zraka, prostora, vode in zemlje, ki tako posledično določajo njene lastnosti. Tri najbolj značilne lastnosti VATA-KAPHA konstitucije, ki izhajajo iz teh elementov, so hladnost, suhost in težkost.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma VATAKAPHA oseb ?

Značilnosti telesa in uma VATA-KAPHA oseb pogojujejotri skupne lastnosti VATA in PITA doše: HLADNOST, suhost in težkost. VATA-KAPHA osebe imajo nekoliko nižjo telesno temperaturo in slabšo cirkulacijo, zato občutijo stalno potrebo po toploti. Dlani in stopala so hladni, koža je na dotik hladna. Suhost je pri njih bolj izrazita jeseni in pozimi, takrat postanejo koža in lasje rahlo suhi. Značilen je tudi strah. Te osebe imajo višjo postavo, rahlo močnejše kosti in dobro izraženo mišičevje. Njihovo gibanje je počasnejše, vendar skladno, občasno se pojavlja občutek teže v telesu in umu. Jutranje vstajanje je dokaj težavno. Značilni zanje sta stabilnost in navezanost.

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje VATAKAPHA oseb ?

Neravnotežje v telesu in umu VATA-KAPHA oseb nastane zaradi povečane HLADNOSTI, suhosti ali TEŽKOSTI. Povečano  HLADNOST povzroča izpostavljanje mrazu, prekomerno uživanje surove zelenjave in sadja ter uživanje hladnih jedi in pijač. Živila grenkega okusa prav tako povečujejo hladnost. Suhost povečujeta izpostavljanje vetru ter prekomerno uživanje suhe in močno začinjene hrane. Težkost je pri VATA-KAPHA osebah izrazitejša, še dodatno jo povečujejo: uživanje sladke hrane, žitaric in mlečnih izdelkov ter nenehno hranjenje, brezdelje in prekomerno spanje. Posledice neravnovesja se kažejo kot pretirano hladne okončine, slabo prenašanje mrzlega vremena, lahko se pojavijo bolečine v križu in sklepih. Lahko se poveča suhost kože, las in oči, pojavita se suh kašelj in zaprtje. Povečana težkost se kaže v občutku teže, počasni prebavi in zaspanosti. Značilno je težavno jutranje vstajanje. Lahko se pojavita čustveno prenajedanje in depresivnost.

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje VATAKAPHA oseb ?

Uravnotežanje telesa in uma VATA-KAPHA oseb dosežemo z uvajanjem VROČINE, vlažnosti ali lahkosti v vsakodnevno življenje.Jemo hrano kislega in pekočega okusa ter tople in kuhane jedi. Uporabljamo ogrevalne začimbe, v hladnem vremenu poskrbimo za toplo obleko in okolje. Vlažnost zagotavljamo z uživanjem sladke, sveže kuhane in srednje težke hrane. Uporabljamo kakovostna olja ali Ghee. Zelo koristni so vlažilniki prostora in parne kopeli ter masaža s sezamovim oljem. V suhem in vetrovnem vremenu se zaščitimo pred vetrom in prepihom. Lahkost zagotavljamo z uživanjem lahkih jedi grenkega in trpkega okusa, uživamo toplo in sveže kuhano hrano. Primerni so sveže sadje, zelenjava in stročnice. Jemo manj  težke, oljnate in slane hrane. VATA-KAPHA osebe naj vsakodnevno poskrbijo za živahno telesno vadbo, lahkost ohranjata tudi zgodnje spanje in zgodnje vstajanje.

» Preberite več…

4. Katera je najbolj tipična lastnost VATAKAPHA oseb ?

Najbolj tipična lastnost VATA-KAPHA oseb je HLADNOST. Na to lastnost naj bodo VATA-KAPHA osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav – še posebej  jeseni, pozimi in zgodaj spomladi. Za uravnotežanje  pretirane hladnosti naj VATA-KAPHA osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – vročine. Jedo naj kisle in pekoče jedi, hrana naj bo topla in kuhana. Zelo koristna je uporaba ogrevalnih začimb. Poskrbimo za toplo obleko in okolje, primerne so tople prhe in kopeli. Zagotavljanje ustrezne TOPLOTE  je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri VATA-KAPHA osebah.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej