VATA

Napotki za zdravje VATA oseb

Napotki za ohranjanje zdravja opisujejo načine, s katerimi ustvarjamo prave pogoje, da se zdravje v nas zgodi spontano. Naše zdravje je torej rezultat pogojev, ki jih z načinom življenja zagotavljamo vsakodnevno.

Z upoštevanjem osnovnih pravil, kot so jutranje čiščenje, uživanje sezonske, lokalne in raznovrstne hrane v zmernih količinah …. lahko dokaj enostavno zagotovimo dobro stanje našega organizma. Jutranje čiščenje spontano podpre naravni proces izločanja telesnih strupov, ustrezna prehrana (sezonska, lokalna) pa spontano uravnoteža spremenljive vplive okolja (letni časi, vreme). Te preproste navade že same po sebi zagotavljajo dovolj dobre pogoje za ohranjanje zdravja.

V vsakdanjem življenju se lahko zgodi, da preproste in spontane navade za zagotavljanje zdravja ne zadoščajo več, zato v telesu pride do neravnovesja. Izgubljeno ravnovesje lahko povrnemo in ga nato ohranjamo z upoštevanjem napotkov, ki jih ponuja Ajurveda. Ti napotki so nadgradnja prej omenjenih preprostih navad. Z Ajurvedskim znanjem lahko sami šeučinkoviteje ustvarjamo pogoje za ohranjanje zdravja in tako poskrbimo za še učinkovitejšo preventivo.

Za uporabo ajurvedskega znanja v življenju je nujno potrebno razumeti  logiko in preproste principe Ajurvede. Ko se jih naučimo uporabljati, z njimi zelo preprosto ustvarjamo pogoje za zdravje, saj ni potrebno slediti zapletenim teorijam in obširnim preglednicam.

Ajurveda ponuja možnost, da najprej spoznamo lastnosti svoje konstitucije in se naučimo uporabljati princip Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. Naš naslednji korak v vsakdanjem življenju je, da svoje lastnosti natančno opazujemo in zaznamo njihove spremembe. Tretji korak je ukrepanje v skladu s principom o uravnotežanju določene lastnosti z njej nasprotno lastnostjo. Preprost primer takega ravnanja je npr. ohlajanje s hladno prho, kadar se v nas preveč poveča vročina.

Ti trije preprosti koraki omogočajo učinkovito preventivno delovanje, s katerim stalno zagotavljamo prave pogoje za ohranjanje zdravja (ravnovesja).

 

1. Kako v vsakdanjem življenju zagotavljati preproste pogoje za ohranjanje zdravja?

Preproste pogoje za ohranjanje zdravja lahko vsakodnevno zagotavljamo z dokaj preprostimi načini. S pitjem tople vode na tešče spodbudimo naravni proces jutranjega čiščenja, saj je jutro najprimernejši čas za odstranjevanje odpadnih snovi iz organizma. Po kozarcu tople vode naj sledi aerobno gibanje, ki spodbudi pretok limfe. Zadošča 10 do 20 počepov na svežem zraku, ker telesna aktivnost pospešuje izločanje nakopičenih strupov iz organizma. Zelo pomemben dejavnik, s katerim ustvarjamo dobre pogoje za ohranjanje zdravja, je tudi hrana. Vsakodnevna prehrana, ki je sezonska, lokalna, raznovrstna in količinsko zmerna, je najbolj usklajena z našimi potrebami

 » Preberite več ….

2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja je potrebno najprej spoznati svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje. Pri VATA osebah je SUHOST najizrazitejša lastnost, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Pri teh osebah se SUHOST najbolj poveča jeseni in zgodaj pozimi ter v suhem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno VLAŽNOST. Po principu uravnotežanja z nasprotno lastnostjo bomo povečano suhost torej uravnotežali z ustrezno VLAŽNOSTJO. Zagotavljamo jo predvsem s hrano sladkega, slanega in kislega okusa. Vata osebe naj bodo posebej pozorne na povečano suhost po 60. letu starosti. Takrat je potrebno v glavnem uživati hrano, ki povečuje VLAŽNOST.

 » Preberite več …

3. Kakšna prehrana je primerna za uravnotežanje VATA oseb?

Osebe z VATA konstitucijo naj s pravilno prehrano zagotovijo uravnotežitev svojih najizrazitejših lastnosti: SUHOST, HLADNOST in LAHKOST. Zanje je primerna hranljiva prehrana, v kateri prevladujejo sladek, kisel in slan okus. Uživajo naj tople, težke in vlažne jedi, najboljša izbira so jedi iz enega lonca. Zelo koristno je dodajanje zelišč, saj s tem lahko zelo izboljšamo prebavljivost hrane. Vata osebam najbolj ustreza več manjših obrokov na dan. Izogibajo naj se hladni vodi in stimulativnim pijačam. Grenka, trpka in pekoča hrana je za VATA osebe manj primerna. Pretirano uživanje katerega koli okusa ter prenajedanje sta pri teh osebah še posebej škodljiva. Popolnoma presna prehrana za Vata osebe ni primerna.

» Preberite več …

 

Nazaj Naprej