VATA

Energijska konstitucija – VATA

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij (doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili,so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena.Pomembno je vedeti, katera je ta lastnost, kajti nanjomoramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija  VATA izhaja iz elementov zraka in prostora, ki tako posledično določata  njene lastnosti. Tri najbolj značilne lastnosti VATA konstitucije, ki izhajajo iz teh dveh elementov, so suhost, lahkost in hladnost.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma VATA oseb?

Značilnosti telesa in uma VATA oseb pogojujejo tri temeljne lastnosti VATA doše: SUHOST, lahkost in hladnost. Vata osebe imajo izrazite težave s suho kožo, še posebej jeseni in pozimi. Dlani in stopala so suhi in razpokani, značilno suhost pa opazimo tudi na lasišču. Vata osebe so nagnjene k zaprtju. Telesna zgradba je lahka – Vata osebe imajo drobne kosti ter ozke boke in ramena. Gibanje je pri teh osebah lahkotno in hitro. Značilna lahkost se kaže tudi v hitrem razmišljanju in dojemanju. Vata osebe imajo slabo cirkulacijo, zato imajo po navadi hladno kožo, dlani in stopala. Potrebujejo veliko zunanje toplote in se dobro počutijo v toplem vremenu, mraz in veter pa jim ne prijata. Te osebe pogosto trpijo zaradi strahov, nagnjene so k nemiru in živčnosti, ki ju še povečujejo z nenehnim hitenjem.

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje VATA oseb?

Neravnotežje v telesu in umu Vata oseb nastane zaradi povečane suhosti, hladnosti ali lahkosti. Jeseni in pozimi se suhost poveča, prav tako jo povečujeta veter in klimatske naprave. Sušilno učinkuje tudi pretirano uživanje suhe hrane in pekočih živil. Prekomerno uživanje surove zelenjave in sadja povečuje hladnost. Vata osebe povečujejo lahkost s pretirano fizično aktivnostjo in nenehno naglico. Neravnovesje nastane tudi zaradi preveč razmišljanja in skrbi. Posledice neravnovesja se kažejo v suhi in hrapavi koži, suhih laseh in očeh, pojavi se suh kašelj. Te osebe trpijo zaradi zaprtja in črevesnih plinov. Pojavijo se bolečine v križu in sklepih. Opazimo lahko tudi hiperaktivnost, izgubljanje teže in oslabelost. Vata osebe tožijo zaradi kronične utrujenosti in nespečnosti.

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje VATA oseb?

Uravnotežanje telesa in uma Vata oseb dosežemo z dovajanjem vlažnosti, toplote ali težkosti. Jemo sveže kuhano hrano z dodanim oljem in maslom, uživamo kakovostna olja ali ghee. Hrana in pijača naj bosta topli. Jemo pogosto, uživamo hrano sladkega okusa in težje prebavljivo hrano. Uporabljamo ogrevalne začimbe ter tople, sladke in kisle dišave. Priporočljiva so pomirjujoča živila, izogibamo pa se stimulansom vseh vrst. Bivalni prostori naj bodo topli in svetli. Zelo učinkoviti so vlažilniki prostora in parne kopeli. V hladnem vremenu poskrbimo za toplo obleko in okolje brez prepiha. Priporočljiva je masaža s sezamovim oljem. Vata osebe potrebujejo veliko počitka, najbolj krepilen je spanec pred 22. uro.

» Preberite več…

4. Katera je najbolj tipična lastnost VATA oseb ?

Najbolj tipična lastnost Vata oseb je SUHOST. Na to lastnost naj bodo Vata osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav – še posebej v jesenskem in zgodnjem zimskem času. Za uravnotežanje  pretirane suhosti naj Vata osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – vlažnosti. Jedo naj sveže kuhano, srednje težko hrano, uživajo visokokakovostna olja, uporabljajo vlažilnike prostora in parne kopeli  ter se primerno zaščitijo pred vetrom in prepihom. Zagotavljanje ustrezne VLAŽNOSTI je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri Vata osebah.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej