KAPHA

Energijska konstitucija – KAPHA

Energijska konstitucija je določena kombinacija energij(doš) VATA, PITA in KAPHA, ki je značilna in edinstvena za vsakega posameznika posebej. Energij oziroma doš z našimi čutili ne moremo zaznati, pač pa z našimi čutili lahko zaznavamo lastnosti teh energij. Najbolj značilne (temeljne) lastnosti energij VATA, PITA in KAPHA, ki jih lahko zaznavamo z našimi čutili, so suhost, vlažnost, vročina, hladnost, težkost in lahkost.

 Za vsako energijsko konstitucijo so značilne tri temeljne lastnosti, ki določajo naše telesne in umske značilnosti. Ena od temeljnih lastnosti naše energijske konstitucije je vedno najbolj izražena. Pomembno je vedeti, katera je ta lastnost, kajti nanjomoramo biti v vsakdanjem življenju najbolj pozorni.

Energijska konstitucija KAPHA izhaja iz elementov vode in zemlje, ki tako posledično določata tudi njene lastnosti. Tri najbolj značilne lastnosti KAPHA konstitucije, ki izhajajo iz teh dveh elementov, so težkost, vlažnost in hladnost.

 

1. Kakšne so značilnosti telesa in uma KAPHA oseb ?

Značilnosti telesa in uma KAPHA oseb pogojujejotri temeljne lastnosti KAPHA doše: težkost, vlažnost in hladnost. Te osebe so močnejše postave, imajo težke in močne kosti in močne mišice. Kapha osebe zlahka pridobivajo težo in zelo težko shujšajo. Njihova koža je mehka in gladka, lasje so gosti in mastni. Oči so velike in vlažne. Te osebe imajo polne in vlažne ustnice, vlažne pa so tudi dlani in stopala. Kapha osebe dobro prenašajo vse vremenske razmere, vendar jim bolj prija toplo vreme. Zanje je značilno težavno jutranje vstajanje, zato potrebujejo kavo kot stimulans. Njihova počasnost se odraža v počasnem gibanju, govorjenju, hranjenju in reagiranju. Kapha osebe razmišljajo in dojemajo počasi. So stabilne, navezane in posesivne, pogosto tudi lene in depresivne.

» Preberite več…

2. Kateri so vzroki za neravnotežje KAPHA oseb ?

Neravnotežje v telesu in umu Kapha oseb nastane zaradi povečane težkosti, vlažnosti ali hladnosti. Do povečevanja težkosti pri Kapha osebah pride zaradi prekomernega uživanja hrane sladkega okusa, mlečnih izdelkov in pšenice ter zaradi nenehnega hranjenje in brezdelja. Kapha osebe povečujejo vlažnost s preveliko uporabo masla in drugih maščob, neprimerni pa so tudi oreški in semena. Vzrok za neravnovesje je tudi uživanje mrzle hrane ter pitje ledeno hladne vode. Kapha osebe občutijo neravnovesje v povečani teži, prebava se upočasni, pojavi se zaspanost in občutek teže v okončinah. Postanejo  počasne in brezvoljne, pogosto so depresivne. Pri njih so pogosti prehladi, gripa, kongestije in alergije.

» Preberite več…

3. Kakšni so pogoji za uravnoteženje KAPHA oseb ?

Uravnotežanje telesa in uma Kapha oseb dosežemo z dovajanjem lahkosti, suhosti in vročine. Uživamo lahko, toplo in sveže kuhano hrano, ki je trpkega in ostrega okusa. Primerno je surovo sadje in zelenjava, zmanjšati pa je treba težko, oljnato in hladno hrano. Kapha osebe naj se izogibajo pretirano sladki, kisli in slani hrani. Pretirano vlažnost uravnotežamo z grenkimi in trpkimi živili. Pretirano hladnost uravnotežajo pikantne in tople jedi, zelo primerne za Kapho pa so ogrevalne začimbe. V hladnem vremenu je potrebno zagotoviti toplo in suho okolje. Kapha osebe se uravnotežajo s tem, da so čim bolj dejavne: potrebujejo krepko vsakodnevno telesno vadbo, ki naj jo izvajajo v zgodnjih jutranjih urah.

» Preberite več…

4. Katera je najbolj tipična lastnost KAPHA oseb ?

TEŽKOST je najbolj tipična lastnost Kapha oseb. Na to lastnost naj bodo Kapha osebe najbolj pozorne, saj jim v vsakdanjem življenju povzroča največ težav. Za uravnotežanje pretirane težkosti naj Kapha osebe vsakodnevno poskrbijo za ustrezno dovajanje nasprotne lastnosti – lahkosti: jedo naj lahko, toplo in sveže kuhano hrano in uživajo sveže sadje ter zelenjavo. Izogibajo naj se težki, oljnati in hladni hrani, uživajo naj manj jedi sladkega, kislega in slanega okusa. Kapha osebe naj bodo čim bolj dejavne, poskrbijo naj za vsakodnevno živahno telesno vadbo. Zanje so primerni tudi tekmovalni športi. Zagotavljanje ustrezne LAHKOSTI je najpomembnejši način za ohranjanje ravnovesja pri Kapha osebah.

» Preberite več…

 

Nazaj Naprej