2. Kako s pomočjo ajurvedskega znanja ohranjamo zdravje?

Za učinkovito ohranjanje zdravja (preventivo) je potrebno najprej spoznati sebe oziroma svoje lastnosti ter principe, s katerimi zagotavljamo ustrezne pogoje za ravnovesje.

Lastnosti, ki so značilne za VATA-KAPHA osebe, so HLADNOST, suhost in težkost. Kadar se v telesu ena od teh lastnosti poveča, jo uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo. VATA-KAPHA osebe naj torej v svojem življenju zagotovijo ustreznoTOPLOTO, vlažnost ali lahkost.

Pri tem velja naslednji ajurvedski pricip:

Določeno lastnost vedno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

HLADNOST je lastnost, ki je pri VATA-KAPHA osebah najizrazitejša, zato ji v vsakodnevnem življenju posvečamo največ pozornosti. Uravnotežamo jo z ustrezno TOPLOTO.

Najmočnejši zunanji vpliv, ki povzroča povečanje določenih lastnosti v organizmu, je vpliv letnih časov in vremena. Na te dejavnike ne moremo vplivati, lahko pa jih uravnotežimo s pravilnim delovanjem. Ustrezna prehrana je najučinkovitejši način za uravnavanje neravnovesja, ki ga povzročajo zunanji vplivi.

Pri VATA-KAPHA osebah se HLADNOST najbolj poveča jeseni, pozimi in zgodaj spomladi ter v hladnem vremenu. V takih razmerah je še posebej pomembno, da z ustrezno prehrano zagotovimo potrebno TOPLOTO.

Zagotavljamo jo s predvsem s hrano kislega in zmerno pekočega okusa.

Naslednji dejavnik, ki močneje vpliva na povečanje HLADNOSTI organizma VATA-KAPHA oseb, je čas do 15. leta starosti in obdobje po 60. letu.  V teh dveh obdobjih, v otroštvu in starosti, je potrebno še posebej paziti, da s primerno prehrano zagotavljamo ustrezno TOPLOTO.

Pogoje za ohranjanje zdravja se da zagotoviti na dokaj preprost način. Zadostuje osnovno poznavanje svoje energijske konstitucije in razumevanje delovanja principov za uravnoteženje. Bistvo uravnoteženja je v tem, da neko povečano lastnost ustrezno uravnotežimo z njej nasprotno lastnostjo.

Kadar VATA-KAPHA osebe pri sebi zaznajo povečano HLADNOST, naj jo torej uravnotežijo tako, da zagotovijo primerno TOPLOTO.

Nazaj Naprej